Kako će izgledati pruga ka Budimpešti?

- Moramo da vodimo računa i o finansijskom delu, jer javni dug ne sme da pređe limit i obaveze po novim zaduženjima moraju da se pomere na period posle 2016. godine - rekao je minisar saobraćaja Aleksandar Antić

Eko Vozovi

Foto: sirveen.com

Eksperti iz “Kineske železničke korporacije” najavili su na sastanku sa ministrom saobraćaja Aleksandrom Antićem,  da bi studija izvodljivosti za modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta mogla bi da bude završena za šest meseci.

U Beograd je stigla delegacija na čelu sa Hi Huavuom, glavnim inženjerom kineskih železnica, sa zadatkom da od nadležnih u Srbiji dobije informacije o tome šta su potrebe naše železnice, da se upoznaju sa tehničkim detaljima i obiđu prugu.

Antić kaže da može doći do obnove postojećeg i izgradnje drugog koloseka za brzine od 160 kilometara na sat, što je realno, ili izgradnje potpuno nove pruge za velike brzine, što u ovom trenutku srpskoj strani ne odgovara zbog mešovitog saobraćaja, jer teretni vozovi ne mogu da saobraćaju velikim brzinama.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

– Nema nikakvih prepreka za realizaciju ovog projekta. Biće formiran tehnički tim čiji je zadatak da istraži koje je rešenje najbolje za prugu Beograd – Budimpešta, nakon čega će moći da se prave ozbiljnije procene. Ovaj projekat je na samitu u Bukureštu ocenjen kao najkonkretniji. Naravno, moramo da vodimo računa i o finansijskom delu, jer javni dug ne sme da pređe limit i obaveze po novim zaduženjima moraju da se pomere na period posle 2016. godine. Koncesija za modernizaciju pruge nije realan model i nisu nam poznata takva iskustva u Evropi. Možda bi ta opcija bila moguća samo ako se gradi nova pruga za velike brzine – naveo je Antić.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Tagovi: Aleksandar Antić, Kineska železnica, Pruga Beograd-Budimpešta
Najnoviji komentari
 • x
  xRade

  zivecemo svi ko u bajci. Vucic dobra vila a Djilas zla vestica koja pokusava da sabotira nase vozove… predivne vozove.

 • D
  Drragi

  To onaj voz iz Cecinog spota.
  Trutovi jedni debeli dali znate sta se trutovima desi na kraju. Pokazace vam radilice.
  Niste vi sposobni nista da napravite . Od govana pita ne biva.

 • k
  kvalitet kineskih proizvoda

  Je siroko poznat u celom svetu! Zato je zaista idiotska predpostavka da ce ovo liciti na nesto! O funkcionalnosti, kvalitetu i veku trajanja da i ne govorimo, ali koga to ovde uopste interesuje! Ovo je Srbija!

 • S
  Saraj

  Ha ha ne trebaju nam brzi vozovi.. Pa da vratimo CIRU voz na ugalj.. Ekomomicnije je.. Rudari ce imati posla.. A nece se trositi ni energetika..

 • E
  Ex sns

  To je samo spin i fatamorgana,nece biti nikakave pruge ali im treba nesto bar kao najava.

Pogledajte sve komentare

Vesti

Sport

foto dana

Jetset

video dana

Zanimljivosti

Život & Stil