SVE O ČIČINIM NASLEDNICIMA: Ko su i gde su potomci Draže Mihailovića danas?

Vođa četničkog pokreta i general Jugoslovenske vojske u otadžbini ima sedam direktnih potomaka, od kojih su danas živi samo ćerka Gordana i unuk Vojislav, bivši gradonačelnik Beograda

  • 44

Vođa četničkog pokreta i general Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović, koji je streljan pre 66 godina i čiji posmrtni ostaci do danas nisu nađeni, imao je sedam direktnih potomaka.

General Mihailović, koji godinama "čeka u redu za rehabilitaciju", imao je od direktnih potomaka sina Branka i ćerku Gordanu iz braka sa suprugom Jelicom, kao i unuka Vojislava i četvoro praunučadi, od kojih je jedino Vojislav poznat javnosti kroz svoje političko delovanje u SPO-u, a kasnije i u SDPO-u. Ostaće upisano da je obavljao funkciju gradonačelnika Beograda za vreme vladavine Srpskog pokreta obnove.

Dražin sin Branko Mihailović, koji nije više živ, kao informbiroovac bio je na Golom otoku, a u braku sa suprugom Darinkom dobio je Vojislava Mihailovića.

Unuk đenerala Draže ime je dobio po stricu koji je poginuo kao četnik kod Foče 1943. Oženjen je i ima dvoje dece, a za svog oca jednom je izjavio: "Branko je u logoru proveo dve i po godine i otac me je prvi put video dve godine posle mog rođenja".

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1980. Još kao student radio je kao komercijalista u izdavačkoj kući "Slovo ljubve", potom je bio advokat, pa je prešao u privatnike. Sad se bavi privatnim biznisom i suvlasnik je firme koja prodaje pelene.

Od kraja 1993. počeo je da se bavi politikom kada je određen za nosioca izborne liste Deposa u Kragujevcu. Izabran je za poslanika, a potom (11. februara 1994.) i za potpredsednika Skupštine Srbije (biran ponovo i u sazivu skupštine posle izbora 1997).

Član Predsedništva SPO-a je od 1994, a pred izlazak iz SPO bio je potpredsednik stranke. Na izborima 1997. bio je nosilac liste SPO-a na Čukarici, a 22. januara 1999. izabran je za gradonačelnika Beograda. Zajedno s Veroljubom Stevanovićem osniva Srpski demokratski pokret obnove, stranku koja je nastala odvajanjem od SPO zbog neslaganja s Vukom Draškovićem.

Ćerka Draže Mihailovića Gordana (87) živi u Beogradu i nema dece, a poznato je da ne daje izjave za medije. Kad je počeo Drugi svetski rat pohađala je šesti razred gimnazije.

Posle zatočeništva u nemačkom logoru na Banjici, s bratom Brankom otišla je na Ravnu goru, da bi se kasnije oboje predali partizanima. Ćerka generala Mihailovića ranjena je na Sremskom frontu kao partizanka.

Nakon rata, Gordana je završila Medicinski fakultet i radni vek je provela na dečjem odeljenju KBC Zvezdara, kao radiolog. Udala se, ali brak nije potrajao.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata Raka

    30. novembar 2013 | 17:54

    @hrvat, očekivano za vas fašiste. Podignite i hitleru spomenik i budite srećni

  • REPUBLIKA SRPSKA

    30. novembar 2013 | 18:29

    Nije bitno gdje Draza lezi bitno je da on I dalje zivi u nasim srcima.

  • Weber'S

    30. novembar 2013 | 19:34

    Da je Ante heroj poginuo bi na Odzaku. Ne BI ga rovokopacem morali traziti po Spanskim vukojebinama,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA