Ustavom će biti sprečen referendum o ćirilici u Hrvatskoj!

- Siguran sam da većina u Saboru ne bi dozvolila referendum o pravima nacionalnih manjina. Osim toga, pravo na dvojezičnost je deo hrvatskog pristupnog ugovora s EU - kaže hrvatski premijer

  • 15

Ključna brana održavanju referenduma u Hrvatskoj o pravima nacionalnih manjina trebalo bi da bude promena Ustava kojom će se zabraniti izjašnjavanje o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, piše Jutarnj list povodom najava hrvatske vlade da neće dozvoliti održavanje referenduma o upotrebi ćirilice.

- Verujem da ćemo vrlo brzo promeniti Ustav i odrediti koje vrste referenduma su moguće. Toj nedobronamernoj inicijativi suprostavićemo se svim pravnim sredstvima i za to nam ne treba Ustavni sud, jer Hrvatski sabor donosi Ustav i sam je ovlašćen da ga tumači. Dakle, referenduma o pravima nacionalnih manjina neće biti - rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, kako tvrde, prikupio je dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje referenduma kojim žele da umanje prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, odnosno da podignu cenzus za upotrebu ćirilice sa 30 na 50 odsto građana srpske nacionalnosti u lokalnim zajednicama.

- Referendum o pravima nacionalnih manjina, dok sam je predsednik Vlade, neka to dobro čuju, neće nikada proći- poručio im je Milanović juče, dan posle prvog referenduma na kojem je većina građana prihvatila da se Ustavom ograniče prava seksualnih manjina.

List procenjuje da će nove ustavne odredbe, koje će sprečiti izjašnjavanje o ćirilici, stupiti na snagu između Božića i Nove godine, a najkasnije 1. januara 2014.

Međutim, da bi Sabor osigurao dvotrećinsku većinu za promenu Ustava, vladajuća partija mora da postigne dogovor s Hrvatskim demokratskim savezom Slavonije i Baranje koji traži da se u Ustav unese pravni okvir za stvaranje regija, kao i s Laburistima koji predlažu nova referendumska pravila.

Milanović je već nagovestio da će predlog o regijama kao ustavnoj kategoriji biti prihvaćen, dok se o referendumskim pravilima još raspravlja.

Šef laburista Dragutin Lesar protivi se predloženoj kvoti izlaznosti od 40 odsto i smatra da za promenu Ustava mora glasati 50 posto građana, za organske zakone 35, a za ostale propise 25 odsto ukupnog broja birača.

List piše da je vladajućoj koaliciji i to prihvatljivo i da su spremni da odmah puste u proceduru i novi Zakon o referendumu. Za hrvatsku vlast nikakva rasprava, međutim, ne dolazi u obzir jedino kada je u pitanju ustavna zabrana referenduma o ljudskim pravima.

Raspon tema o kojima bi se Ustavom zabranio referendum nije sporan na hrvatskoj političkoj sceni što je najvažnije za zaustavljanje novog referenduma o ćirilici, saznaje Jutarnji.

Do stupanja na snagu ustavnih promena moguće je da inicijatori referenduma predaju predsedniku Sabora Josipu Leki zahtev za raspisivanje, s potpisima. Ali, dalje od toga neće moći, procenjuje i Vladimir Šeks, potpredsednik Odbora za Ustav iz redova Hrvatske demokratske zajednice.

- Ako dođe do promene Ustava, a verujem da će doći, inicijativa za raspisivanje referenduma će biti zaustavljena. Odbor za Ustav u toj situaciji može samo da predloži Saboru da se odbije raspisivanje referenduma jer je suprotan Ustavu. To znači da ta inicijativa neće doći ni do Ustavnog suda- kaže Šeks.

I ako ne dođe do promene Ustava, referendum o pravima manjina bi se mogao zaustaviti tako što bi Odbor za Ustav zatražio i ocenu ustavnosti inicijative od Ustavnog suda.

-Siguran sam da većina u Saboru ne bi dozvolila referendum o pravima nacionalnih manjina. Osim toga, pravo na dvojezičnost je deo hrvatskog pristupnog ugovora s EU koji je samim time iznad nacionalnog zakonodavstva- kaže Goran Beus, član Odbora za Ustav iz Hrvatske narodne stranke.

I član Odbora za Ustav iz vladajuće Socijaldemokratske partije Peđa Grbin ističe da najavljeni referendum "nije o ćirilici u Vukovaru, već o pravima svih manjina u Hrvatskoj, što je nedopustivo po Ustavu"

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    3. decembar 2013 | 14:38

    Волео бих да се изгласа да су хрвати званично против ћирилице, што их чини расистима/националистима, што значи да нису погодни за ЕУ, што даље значи да ћете се опет граничити са ЕУ (Словенија).. :)

  • Miki TO

    3. decembar 2013 | 14:44

    U koga se vi uzdate da ce vam pomoci??? Nemacka i Vatikan ,zla braco samo nasa neodlucnost vas je spasila 91 za dve nedelje hrvatske ne bi bilo da je opsti rat sa vama ali ovako ili onako zavrsicete isto kao i 45 .

  • Istina

    3. decembar 2013 | 14:20

    Reče Slobo da je velika srbija gde god srbi žive i gde je ćirilično pismo!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA