Zadužujemo se 97 evra u sekundi!

- Da bi u budućnosti naša deca bila nešto manje zadužena, bar kao kod prethodne vlade, rast javnog duga mora da se uspori na 2,73 miliona evra dnevno ili na 31,6 evra u svakoj sekundi - kaže ekonomista Miroslav Zdravković

  • 5

Prema poslednjim podacima, Srbija se zadužuje 97 evra u sekundi. Dok ste ovo pročitali, naš javni dug porastao je za još oko 500 evra kaže ekonomista i urednik portala "Makroekonomija" Miroslav Zdravković za list "Politika".

Javni dug Srbije na kraju oktobra iznosio je 19,3 milijarde evra, što je oko 58,5 procenjenog BDP-a, odnosno svega što mislimo da ćemo proizvesti ove godine, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

- Prethodna vlada zadužila je Srbiju za 6,84 milijarde evra, što je za 1.470 dana njenog trajanja dnevni porast duga od 4,66 miliona evra ili po 53,9 evra u davno prošlim sekundama. Sadašnja vlada je do kraja oktobra povećala dug za 3,83 milijarde. Za 457 dana to je rast od 8,38 miliona evra dnevno ili po 97 evra u svakoj sekundi - navodi Zdravković.

Ne zna se da li će se projektovani BDP i ostvariti, ali upozoravajuće deluje podatak da je sadašnji javni dug na nivou od 65 odsto prošlogodišnjeg BDP-a. Mastrihtski kriterijum, za učlanjenje u EU, iznosi 60 odsto BDP-a.

- Da bi budućnost naše dece bila nešto manje zaduživana, bar kao kod prethodne vlade, rast javnog duga mora da se uspori na 2,73 miliona evra dnevno ili na 31,6 evra u svakoj sekundi. To će osigurati da budućnost naše dece ne bude previše sumorna - objašnjava Zdravković.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA