Više žrtava neonacista, nego što se verovalo!

- Došli smo do saznanja da su sigurnosne službe prilično zakazale, što je proizašlo iz drastičnog potcenjivanja opasnosti ekstremne desnice u Nemačkoj, spremne na nasilje - rekao je predsednik Komisije, socijaldemokrata Sebastijan Edati

  • 2

U Nemačkoj je, izgleda, u proteklih 20 godina bilo puno više žrtava desničarskih terorista i neonacista, nego što se do sada verovalo i od 3.300 do sada nerazjašnjenih pokušaja ubistava ili ubistava, u 746 slučajeva bilo je indicija "na moguće političke motive desnice", piše nemački dnevnik ''Noje osnabriker cajtung''.

Provera još nerazjašnjenih slučajeva od 1990. do 2011. godine trebalo bi da ponovo bude ''stavljena pod lupu'' i okončana u drugom kvartalu sledeće godine, piše list i navodi jednog portparola saveznig ministarstva unutrašnjih poslova, da se, kada je reč o 746 slučajeva, radi samo o indicijama.

- Godinama su sigurnosne službe dimenzije nasilja desnice u zemlji predstavljale kao bezezaleno - rekla je Anete Kane, predsedavajući fondacije ''Amadeu-Antonio'' i izrazila zadovoljstvo što je, konačno, posle pritisaka civilnog društva došlo do novih kritijerjuma za analiziu rasistički motivisanih nedela.

Petra Pau iz partije Levica ocenila je da je razlika između zvaničnih i nezvaničnih brojki neprihvatljiva, a mediji podsećaju na sudski proces terorističkoj grupi NSU, optuženoj da je protekle decenije ubila osam Turaka, jednog Grka i jednu nemačku policajku.

Istražna komisija Bundestaga je u avgustu u završnom izveštaju povodom ubistava koje je izvršila neonacistička grupa ''NSU'', počinjenih u desetogodišnjem periodu, iznela oštre kritike na račun nemačkih sigurnosnih službi, kojima se prebacuje od grešaka i propusta do toga da su zakazale.

- Došlo smo do saznanja da su sigurnosne službe prilično zakazale, što je proizašlo iz drastičnog potcenjivanja opasnosti ekstremne desnice u Nemačkoj, spremne na nasilje - rekao je tada predsednik Komisije, socijaldemokrata Sebastijan Edati, povodom ovog izveštaja, sa kojim je upoznat i predsednik Bundestaga Norbert Lamert.

U Nemačkoj je u maju počelo suđenje Beate Čepe, prvooptuženoj neoancističke ''NSU'', grupe kojoj se "na ''dušu'' stavlja ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne nemačke policajke.

Suđenje Čepe i trojici članova ''NSU'' počelo je 6.maja, posle puno nesporazuma i traženja pravde turskih medija pred Saveznim ustavnim sudom.

Turski međi su bili nezadovoljni načinom akreditacija Višeg zemaljskog suda u Minhenu, koji među 50 stalnih novinarskih mesta u sudnici ni jedno nije dodelio turskim medijima. Tek posle presude Saveznog ustavnog suda, ali i reagovanja vrha turske države, četiri turska medija su dobija akreditaciju za ovo suđenje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scooby-Doo

    4. decembar 2013 | 23:34

    Moc je opasna i ovisna

  • Nabijemcocacolu

    5. decembar 2013 | 14:22

    I sedecem ratu sve te nemce treba terat u ameriku nek se jebu tamo medjusobno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA