ZAMALO: Tesla ipak nije na spornoj fotografiji, već njegov dvojnik! (FOTO)

Sporna fotografija potiče iz kolekcije Muzeja grada Njujorka, u okviru koje postoje i druge fotografije sa ovom osobom, na kojima se može jasno videti da ovo nije naš najpoznatiji naučnik

  • 2

Fotografija osobe sa početka veka koja u poslednje vreme kruži društvenim mrežama, a na kojoj se navodno nalazi čuveni srpski naučnik Nikola Tesla, potiče iz Muzeja grada Njujorka, i na njoj se ipak ne nalazi čuveni naučnik, već osoba koja samo neverovatno liči na njega. Ovu činjenicu je potvrdio i direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu Vladimir Jelenković.

 

Navodna fotografija Nikole Tesle kao instruktora plivanja u Njujorku, koja se može videti na internetu, poznata nam je već neko vreme. Kada smo prvi put videli fotografiju, instruktor plivanja nam je zaista ličio na Teslu. Ustanovili smo da se ova fotografija nalazi u kolekciji Muzeja grada Njujorka. Pošto se isti instruktor plivanja pojavljuje i na drugim fotografijama, mogli smo da se uverimo da na njima znatno manje podseća na Teslu. U svakom slučaju, s obzirom na to da je u pitanju originalna istorijska fotografija s kraja 19. veka, svakako da nije u pitanju foto-montaža, već autentična fotografija osobe koja nije Nikola Tesla, već samo liči na njega - kaže on.

 

 

Jelenković objašnjava da 1898. godine, kada je datiran nastanak ove fotografije, Tesla na prvoj izložbi električnih aparata u Medison Skver Gardenu izvodi čuveni eksperiment u kome pomoću radio talasa daljinski upravlja kretanjem svog modela brodića i time započinje eru daljinskog upravljanja i da nije postojala ni najmanja šansa da se u slobodno vreme bavi dodatnim poslom spasioca.

 

On navodi i ostale obaveze koja je Tesla imao te godine i koje idu u prilog tezi da nije te godine radio kao spasilac.

 

 

- Pred Američkim elektroterapeutskim društvom, 13. septembra te iste godine u Bafalu drži predavanje "Visokofrekventni oscilatori za elektroterapeutske i druge namene". Istovremeno, vrši pripreme i za odlazak u Kolorado Springs, gde će sledeće godine tokom sedam meseci u svojoj laboratoriji obavljati eksperimente sa generatorom visokofrekventnih struja velike snage i ispitivati zakonitosti prostiranja struja kroz zemlju i atmosferu. Dakle, gotovo je nemoguće zamisliti da je u časovima dokolice, koje očigledno nije imao, radio kao instruktor plivanja. Uz to, u Teslinoj bogatoj arhivi koja se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, ne postoji bilo kakav podatak koji bi ukazivao na to da se veliki naučnik i pronalazač ikada bavio instruktažom plivanja na njujorškim plažama kao dopunskim zanimanjem - napominje Jelenković.

 

 

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA