Ruske diplomate proneverile 1,5 miliona dolara američke pomoći!

Na desetine ruskih diplomata uživale su u luksuznim odmorima, kupovale skupu odeću i ulaznice za koncerte, vozile su se čak i helikopterima, a sve na račun američkih poreznih obveznika

  • 4

Tužilaštvo SAD podnelo je prijavu protiv 49 sadašnjih i bivših ruskih diplomata koje su proneverile 1,5 miliona dolara američkog javnog programa za siromašne.

 

Ruske diplomate, koje su bili na službi u Americi od 2004. do avgusta ove godine, relativno često su podnosile lažne prijave za medicinsku pomoć za trudnice, novorođenčad i decu. Novac su posle trošile na luksuz, putovanja, tehniku, odeću i razne druge "potrepštine". Prijavljivali su niže prihode i tako su stekli pravo da dobiju sredstva iz "Medikejda", programa namenjenog siromašnima. Među optuženima je 25 akreditiovanih diplomata i njihove supruge, a njih 11 i dalje živi u SAD.

 

- Diplomatija bi trebalo da pruži ruke, a ne da džepari zemlju domaćina. To šta su radili je sramotno i sistemska je korucija - rekao je Prit Berara, američki advokat.

 

Istragu je vodio FBI, koji je obelodanio činjenicu da su trošili novac na skupe radnje na Menhetnu. Sergej Rjabkov, zamenik ruskog šefa diplomatije, rekao je da su prijave protiv ruskih diplomata "jeftin PR potez, ništa više od toga".

 

 

- Ako su američke vlasti imale neke tužbe protiv naših građana, onda je trebalo da ih pruže ruskoj strani preko diplomatskih kanala, kako pravila međudržavne komunikacije nalažu. Umesto toga, odlučili su da sve učine javnim - demantovao je ove optužbe Rjabkov.

 

Zamenik ruskog šefa diplomatije dodao je da Moskva žali zbog pokušaja Amerike da nametne nov spor pored zajedničkog napretka u rešavanju međunarodnih konflikata.

 

Prema saznanjima Asošijeted presa, Meri Harf, zamenik portparola Stejt departmenta, rekla je da ove tužbe neće uticati na odnos sa Rusijom.

 

- Iskreno, ima mnogo bitnijih stvari koje treba zajedno da rešimo. Sudski sistem će procesuirati kako nalaže zakon i ne mislimo da će imati uticaj na naš odnos - rekla je Harfova.

 

(Telegraf.rs / Izvor:washingtontimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pa sta od Rusa

    6. decembar 2013 | 15:26

    Kao u ostalom i od Amera i ocekivati?! Razumevanje, milosrdje, humanost, inteligenciju ili mozda: bahatost, aroganciju, nadmenost i glupost!

  • losmi

    6. decembar 2013 | 18:45

    Od kada to diplomate placa zemlja domacin? Moze li neko pojasnjenje?

  • Frigo

    7. decembar 2013 | 05:21

    Pojasnjenje na ova besrsmna dela moze biti jedino da sd kepo svi oni vdate u svoju mJcicu dusiju I da odvovarsju na lopkvluk koji su pocjnjlj s na ustdb gragjana rusije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA