11 citata kojima je Mandela promenio svet (FOTO)

Bivši južnoafrički predsednik izgubio je borbu sa teškom bolešću i preminuo u svom domu u Johanesburgu, ali njegove misli nastavljaju da žive i nadahnjuju buduće generacije

  • 4

Jedna od najuticajnijih političkih ličnosti 20. veka i ikona borbe protiv aparthejda Nelson Mandela ostaće upamćen po mnogim izjavama koje su sačuvale snagu i značenje i u 21. veku.

 

Izdvajamo 11 Madibinih citata koji su uticali na živote mnogih:

 

Obrazovanje je najjače oružje kojim možete menjati svet.

 

 

- Niko se ne rodi mrzeći druge zbog njihove boje kože, njihovog porekla ili njihove religije. Ljudi nauče da mrze, a ako mogu naučiti da mrze, onda mogu naučiti i da vole, jer je ljubav puno prirodnija ljudskom srcu od mržnje.

 

- Ne postoji lak put do slobode nigde, mnogi od nas će morati da prođu dolinu smrti iznova i iznova pre nego što uspeju da dođu do cilja.

 

- Naša borba za slobodu i pravdu je kolektivni napor... U tvojim je rukama da stvoriš bolji svet za sve koji žive u njemu.

 

 

- Prezirem rasizam jer ga smatram varvarstvom, bez obzira na to da li dolazi od crnog ili belog čoveka.

 

- Iz svih katastrofa koje su zadesile čovečanstvo mora da proizađe društvo na koje će ljudski rod biti ponosan.

 

- Nešto se uvek čini nemogućim dok neko to ne učini.

 

 

- Ako želiš mir sa svojim neprijateljem, moraš sarađivati sa svojim neprijateljem. Onda on postane tvoj partner.

 

- Dok me nisu zatvorili, nisam cenio kapacitet ljudske memorije i tu količinu neverovatnih informacija koje glava može da nosi.

 

- Naučio sam da hrabrost nije odsustvo straha, već pobeda nad njim. Nije hrabar onaj ko ne oseća strah, već onaj ko ga nadvlada.

 

 

- Smrt je nešto neizbežno. Kada je neko napravio ono što smatra svojom dužnošću naspram svog naroda i države, može počivati u miru.

 

Mnogo mudrih misli ostalo je iza ovog neverovatnog čoveka koji je činio dobro kako svom, tako i ostalim narodima sveta. Posle života koji je posvetio borbi za slobodu, po svojim rečima, ispunio je svoju dužnost i može počivati u miru. Neka mu je laka zemlja.

 

(Telegraf.rs / Izvor: cnn.co, mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vase ime

    6. decembar 2013 | 17:52

    Ovaj drugi citat se moze potpuno upotrebiti za Hrvate.

  • Uz

    6. decembar 2013 | 20:41

    Duzno postovanje .preminulom.ali kako se zove ta jedinica mjere ? Kojom neko nekad ne gdje moze da kaze da se nesto na ovoj planeti promjenilo na dobro??? Dno dna .....a ljudski zivot je najjeftiniji .imamo cega da se stidimo .kakva lijepa planeta nam je data u ruke ma sta se sve lose radi po njoj .....

  • Kunta bez kinte

    6. decembar 2013 | 22:15

    A,najjača mu je ona :"Ne veruj ženi koja laže! " Freedom Mandela!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA