MEDVEDEV NEGIRA: Odnosi između Putina i mene nisu napeti!

Premijer Rusije, koji je ranije kritikovao jedan Putinov nacrt zakona, na pitanje novinara da li su njegovi odnosi sa Putinom i dalje napeti, rekao da je da je u "njihovim odnosima sve u redu i da nema nikakve napetosti"

  • 3

Ruski premijer Dmitrij Medvedev negirao je u intervjuu za ruske medije tvrdnje o navodnim napetim odnosima između njega i predsednika Vladimira Putina.

 

Medvedev, koji je ranije kritikovao jedan Putinov nacrt zakona, na pitanje novinara da li su njegovi odnosi sa Putinom i dalje napeti, rekao da je u "njihovim odnosima sve u redu i da nema nikakve napetosti". Novinari su pokušali da saznaju više o predsedničkim ambicijama Medvedeva, na šta im je uopšteno odgovorio da će "o tome odlučivati u zavisnosti od okolnosti".

 

- Ne negiram ništa. Želeo bih da radim više i da donesem odgovarajuću odluku na osnovu više faktora. Tako sada stoje stvari - rekao je Medvedev i u šali dodao da su pitanja o tome da li se sprema da ponovo postane predsednik već postala "tradicija" takvih intervjua.

 

 

Medved se "nije odao" novinarima ni kada su ga pitali da li se za njega sprema položaj predsednika ujedinjenog Vrhovnog i Višeg arbitražnog suda, već je samo rekao da je "rad u sudu, takođe, državni posao". Naglasio je da se njemu sviđa ono što sada radi i da će ostati premjer dok može i dok predsednik to bude smatrao neophodnim.

 

- Sviđa mi se to što sada radim. To je interesantan posao. Sve dok mogu time da se bavim i dok postoji takva predsednikova odluka, ja ću to da radim, jer je to jako važan, složen i ne mnogo popularan posao - istakao je on.

 

Medvedev je dodao da se prilikom donošenja odluka ne rukovodi brigom kako će te odluke uticati na njegov rejting. Rekao i da će socijalna sfera ostati prioritet i da čak ni veliki izdaci na odbranu neće uticati na socijalne stavke budžeta. Medvedev je priznao da je najozbiljnije pitanje socijalnog bloka penzioni sistem i da u Rusiji neće biti nikakvih izmena o pitanju dela penzije za koji se sredstva izdvajaju iz budžeta, i da se sada radi na izradi pravednijeg penzijskog sistema.

 

 

Premijer smatra da su neophodne investicije u gradnju - kao što je Olimpijada u Sočiju, samit u Vladivostoku, fudbalski šampionat 2018. godine. Usput je obećao da će "tući po prstima" svakoga ko pokuša da se okoristi iz tog budžeta.

 

Priznajući da veličina Rusiji ne ostavlja mogućnost da razvija ekonomiju bez angažovanja radnika iz inostranstva, Medvedev je naglasio da su imigranti dužni da poštuju ruske zakone, da u zemlju ulaze s urednim pasošima, znanjem ruskog jezika i poznavanjem državnog ustrojstva. Pritom je naglasio da nezaposlenost neće rasti ukoliko imigranti budu radili u granama u kojima Rusi ne žele da rade.

 

Medvedev se izjasnio protiv menjanja Ustava "bez krajnje nužde", kao i protiv isticanja u prvi plan bilo koje vere u Rusiji koja je višekonfesijska zemlja. Upozorio je zapadne zemlje da ne pokušavaju da se otvoreno mešaju u unutrašnje poslove Ukrajine i ponovio stav Moskve da Ukrajina mora sama da izabere, a da će ruska strana sama donositi zaključke vezane za taj izbor.

 

Intervju nije prošao bez pitanja o privatnom životu, tako da su gledaoci mogli, između ostalog, da saznaju da se premijer ne boji prisluškivanja, jer telefonom razgovara samo o kućnim stvarima. Pokazao je novinarima ruski "Jotafon" (rusku verziju Ajfona) koji je nedavno dobio i preporučio predsedniku SAD Baraku Obami da ni on ne treba da se boji mobilnog telefona.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA