SRPSKI GLUMCI U INOSTRANSTVU: Od mafijaša, preko čarobnjaka, do kurvi (VIDEO)

Ekipa Telegrafa bavila se rangiranjem, ulogama, i platom najuspešnijih srpskih glumaca u inostranim kinematografijama, i evo do kojih zaključaka smo došli

  • 16

San skoro svakog srpskog glumca je da pre ili kasnije oproba svoju sreću u Holivudu. Ispravka: Ovo je san svakog srpskog glumca, čak i onog koji kaže da nije!

Malo je onih, međutim, kojima je pošlo za rukom da u velikoj filmskoj industriji zaigraju nešto, a da to u slučaju glumaca nije - balkanski ili ruski mafijaš, odnosno u slučaju glumica - ruska prostitutka.

No, nije sve ni u karijeri, rekli bi neki. Brojne ovdašnje zvezde rade su da zamene Hamleta, kralja Ričarda, ili Ofeliju nekom epizodom, i to za dobre pare. Otud su baš na osnovu novčanih iznosa svojevremeno najuspešnijim Srbima u holivudskoj i evropskoj kinematografiji proglašeni - Rade Šerbedžija, Branka Katić, Miki Manojlović i Anica Dobra.

Pomenuta četvorka ujedno važi za glumce koji su napravili najozbiljniju karijeru u inostranstvu, pored naravno Bekima Fehmijua, koji se smatra prvim jugoslovenskim glumcem koji je uspeo da "zapali" Evropu.

U mlađoj generaciji perjanicu nosi Bojana Novaković, sa ostvarenim ulogama pored Mela Gibsona i Kijanu Rivsa, za koju, međutim, mnogi kažu da joj je bilo "lako da napravi karijeru u Holivudu s obzirom na to da je odrasla u Australiji".

Spisak onih koji godinama pokušavaju da se probiju ne libeći se ni da nakon sjajnih glavnih rola ostvarenih u Srbiji igraju epizode, znatno je duži. Pomenućemo samo neke: Marija Karan, Stefan Kapičić, Raša Bukvić, Katarina Radivojević, Milorad Kapor, Ana Sofrenović, Dragan Mićanović.

Bekim Fehmiu

Nakon što je zadivio svet ulogom zgodnog neobuzdanog Ciganina Belog Bore u crno-talasnom ostvarenju "Skupljači perja" Aleksandra Petrovića, (1967) Bekim Fehmiju je dobio priliku da za kompaniju Paramaunt odigra južnoameričkog avanturistu i plejboja u spektaklu "Avanturisti " (1970) Luisa Gilberta.

Američka publika, međutim, nije dobro prihvatila ovo ostvarenje. Kritičari su ga dočekali "na nož", te je šansa da nastavi karijeru u Holivudu bila jednostavno nemoguća. U najuglednijim filmskim magazinima, "Avanturista" je opisan kao "film koji nije uspeo od Fehmijua da napravi međunarodnu zvezdu".

Ništa bolje nije prošla ni televizijska mini serija "Odisej" iz 1968. u kojoj je tumačio čuvenog antičkog epskog junaka. Usledilo je više komercijalnih filmova u Italiji, nakon što je potpisao višegodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom. U to vreme sarađuje sa zvučnim imenima poput Džona Hjustona, Irene Papas, Olivije de Hevilend, Ave Gardner, Dirka Bogarta, Šarla Aznavura...

Bekim će pre svega ostati upamćen kao glumac koji je promenio istoriju jugoslovenske kinematografije pre svega kao jedini glumac iz istočnoevropskih zemalja koji je dvadeset godina snimao na zapadu "probijajući gvozdenu zavesu sve do pojave Gorbačova i pada Berlinskog zida".

Rade Šerbedžija

Rade Šerbedžija je važio za jednog od najboljih jugoslovenskih glumaca 70-ih i 80-ih. Ne zna se da li je bio bolji u glavnim ("U registraturi", "Nikola Tesla", "Variola Vera", "Bombaški proces", "Una", "Urnebesna tragedija", "Pre kiše") ili sporednim ("U raljama života", "Banović Strahinja") ulogama.

No, sreća da radi u inostranstvu pružila mu se tek nakon raspada SFRJ. Zbog karakterističnog naglaska, međutim, umesto Hamleta, koji bi mu najbolje ležao najčešće dobija uloge ekscentričnih stranaca (Kjubrikovo ostvarenje "Širom zatvorenih očiju" ili mračna saga "Stigmata", "Sneč" Gaja Ričija) i ruskih kriminalaca (ovde je spisak duži, ali izdvajamo film "Svetac" sa Valom Kilmerom). Jedna od retkih uloga u kojoj ne igra stranca je ona u rimejku čuvenog horora "Magla"...

Prema pisanju strane štampe, Šerbedžija u Holivudu zarađuje oko 100.000 dolara po filmu! Prema sopstvenom priznanju u filmskom proboju dosta mu je pomoglo prijateljstvo sa čuvenom britanskom glumicom Vanesom Redgrejv i njenim sada bivšim suprugom, italijanskim glumcem Frankom Nerom, ali i kasniji kontakti koje je napravio preko Toma Kruza (nakon saradnje u "Nemogućoj misiji 2"), Anđeline Džoli (igrao u njenom režiserskom debiju "U zemlji krvi i meda"), Klina Istvuda ("Svemirski kauboji")...

Radetu je pošlo za rukom ono što je malo ovdašnjih glumaca uspelo - da snima i po 5, 6 ostvarenja u inostranstvu godišnje. Sa velikim nestrpljenjem svakako iščeekujemo film o Nikoli Tesli, Radetovom „zemljaku“, kojeg je 1977, maestralno tumačio u jednoj od najuspešnijih jugoslovenskih televizijskih serija.

Miki Manojlović

Miki Manojlović, zvezda filmova "Grlom u jagode", "Samo jednom se ljubi", "Otac na službenom putu", "Vreme čuda", "Podzemlje", "Tito i ja", "Rane", "Tuđa Amerika" krajem 90-ih počeo je da gradi karijeru u Francuskoj. Možda bismo i napisali da je prava zvezda u toj zemlji da u jednom svom javnom istupanju ova glumačka veličina to nije demantovala:

- Gledao sam svojevremeno u Parizu predstavu "Povratak" Harolda Pintera u Odeon teatru, koju je režirao Lik Bondi. To je čovek s kojim sam snimio film "Ne čini to" s velikom glumicom Nikol Garsija. Ljudi me prepoznaju. Naravno, ne svi. To ne znači da sam zvezda, niti sam ikada bio. Zvezda nigde više ni nema, posebno ne kod nas. A ovo što dolazi s druge strane okeana je kratkog daha - rekao je svojevremeno Manojlović dodajući da je samo jedna prava velika zvezda u Evropi - Katrin Danev.

Pored francuskih (poput čuvenog "Largo Vinča"), Manojlović je zapažene uloge ostvario i u brojnim italijanskim filmovima ("Mesar"), dok se pojavio u svega nekoliko holivudskih ostvarenja. Procenjuje se da po filmu zaradi najviše 50.000 evra.

U saradnji sa italijanskim režiserima, Manojloviću je mogao da parira samo Dragan Nikolić, koji je bio zvezda brojnih jugoslovensko-italijanskih koprodukcija. Jedna od najznačajnijih svakako je "The One Eyed Soldiers" iz 1966. godine, pored popularne italijanske glumice s kraja 60-ih Lučane Paluci i u to vreme podjednako aktuelnog - Dejla Robertsona.

Anica Dobra

Anica Dobra važi za jednu od najpopularnijih glumica u Nemačkoj. Karijeru je kao i njene kolege koji se pominju u ovom tekstu počela da gradi 90-ih. Anica je kao tinejdžerka živela u Frankfurtu, te je njen perfektni nemački uticao na to da u tamošnjim ostvarenjima igra uloge, kojih se kao strankinja svakako ne bi mogla uspešno prihvatiti.

Nemački novinari upoređuju je sa neodoljivom Brižit Bardo, a domaća publika volela je u ostvarenjima - "Već viđeno", "Sabirni centar", "Kako je propao rokenrol", "Balkan ekspres", "Crni bombarder".

Pored trijumfa na domaćim festivalima (Sofest, nagrada grada Beograda, Fipresci Srbija), proglašavana je najboljom glumicom i na brojnim međunarodnim festivalima (Bavarian film festival, Međunarodni festival u Višiju). Po ulozi u inostranim filmovima dobija i do 35.000 evra.

- U Nemačkoj se stalno nešto snima. Sve što radim tamo ide nekim svojim paralelnim tokom sa mojom glumačkom karijerom u Srbiji. Živim u Beogradu, a radim gde me pozovu - rekla je svojevremeno Anica.

Bojana Novaković

Ova 32-godišnja glumica važi za najuspešniju srpsku glumicu mlađe generacije. Mnogi kažu da joj je bilo lako da napravi međunarodnu, mahom holivudsku karijeru s obzirom na to da od sedme godine živi u Austriliji. Pravo da uđe na ovu listu stekla je time što sasvim regularno sa inostranom pravi karijeru i na domaćem terenu. Filmskim znalcima sasvim je dovoljno da napomenemo "Optimiste" Gorana Paskaljevića (2006) i prilično kontroverzno ostvarenje "Šišanje" iz 2010.

Prema sopstvenom svedočanstvu kada je u 12-oj dobila prvu ulogu, na engleskom je znala da kaže samo: "Zovem se Bojana". Nakon diplomiranja na Nacionalnom institutu dramskih umetnosti karijeru gradi na televiziji, u pozorištu i na filmu. Uskoro stiže prestižna godišnja nagrada Australijskog instituta za film - za najbolju žensku ulogu u mini-seriji "Marking tajm" kuće Ej-Bi-Si.

Prvi film "Blekrok" snimila je sa tragično preminulim glumcem Hitom Ledžerom, da bi nakon holivudskog hita "Na ivici tame" u kojem je veliki ekran delila sa Melom Gibsonom zaigrala u ostvarenju Marka Mena "Generation um" pored Kijanu Rivsa i Džejka Hofmana. Na holivudskoj premijeri horor trilera "Đavo", reditelja Drua i Džona Doula, u kojem je igrala pored velikog Krisa Mesine proglašena je jednom od najatraktivnijih mladih zvezda, a o saradnji sa Melom Gibsonom svojevremeno je rekla:

- Mel je veliki profesionalac, a pored toga je pun života i ideja. Inače, sa svima se ponaša najnormalnije i nema nikakve komplekse. U njegovom društvu imate utisak da ste uvek dobrodošli, i to je ono što najviše prija.

Predrag Bjelac

Glumac Predrag Bjelac ovdašnjoj publici poznat pre svega kao Baron iz filma "Kad porastem biću kengur" i ulozi u filmu "Artiljero" napravio je munjeviti proboj na inostranom tržištu ulogom Igora Karkarofa u jednoj od najpopularnijih svetskih franšiza - "Hari Poter" (nastavak "Hari Poter i vatreni pehar"), 2005. godine.

Sa krajnje autentičnom i prilično inspirativnom pojavom lako se izborio za još jednu ulogu u dugometražnoj fantastici, ovoga puta ostvarenju "Letopisi Narnije". Daleko neupečatljiviju, ali ipak - ulogu i to sveštenika vatikanske opservatorije ostvario je u rimejku čuvenog "Predskazanja". Pojavljivao se i u filmovima "Amor fati", "Eurotrip", "Final Victim", seriji "Warriors" (1999).

Malo je poznato da je ovaj glumac, koji je završio Institut teatra Lija Strazberga igrao u kultnom ostvarenju "Kako je propao rokenrol" (1990), filmu "Šest dana juna" Dinka Tucakovića i Nebojše Pajkića i televizijskoj seriji "Vuk Karadžić".

O početku inostrane karijere svojevremeno je rekao:

- U Bi-Bi-Sijevoj trosatnoj drami "Ratnici", direktna partnerka bila mi je Branka Katić. Tema ovog potresnog filma bio je rat u Bosni. Upravo od tada njena i moja karijera krenule su uzlaznom putanjom.

Predrag Bjelac više od 12 godina živi u Pragu gde trenutno važi za jednog od angažovanijih glumaca. Poslednje u nizu ostvarenja snimio je sa čuvenim režiserom Džonatanom Inglišom. Reč je o filmu "Ironclad: Battle For Blood" o sukobu Kelta i Normana, u kojem Bjelac igra poglavicu keltskog plemena Medoka.

Branka Katić

Branka Katić je poput "američkih glumica iz susedstva", koja pleni svojom pojavom od trenutka kada je publika prvi put kao tinejdžerku videla u ostvarenju "Nije lako sa muškarcima". Usledile su podjednako uspešne role u filmovima "Tamna je noć", "Ubistvo s predumišljajem", "Lepa sela, lepo gore", "Rane", koje su joj s pravom donele titulu jedne od najpopularnijih glumica 90-ih.

Holivud je definitivno osvojila ulogom Dilindžerove ljubavnice Ane Sejdž u filmu "Državni neprijatelj", a pravu karijeru u Velikoj Britaniji počinje da gradi početkom novog milenijuma. Igra uglavnom u tamošnjim televizijskim serijama, uz povremene "prognoze" kritičara kako je na dobrom putu da napravi karijeru i u Americi (u tom smislu svakako je dobar primer njeno gostovanje u popularnoj seriji "Entourage", koja je kod nas prevedena kao "Svita").

Bez obzira na neosporni šarm i talenat, izvesnog udela u njenom proboju na Ostrvu imalo je i to što se udala za filmskog i televizijskog producenta Džulijana Farina. Strani magazini pišu da po epizodi na televiziji CBS zaradi do 15.000 dolara, a o hit seriji "Velika ljubav" na koju je najponosnija svojevremeno je rekla:

- Ta serija je uvek bila izuzetno originalna i svi zapleti su krajnje nepredvidivi. Sezone su uzbudljive poput vožnje na rolakosteru.

Branka živi sa suprugom i sinovima u Londonu.

Lazar Ristovski

Bard srpskog glumišta ("Tito i ja", "Podzemlje", "Bure baruta", "Balkanska pravila" ) sve je iznenadio kada se 2006. pojavio pored Danijela Krejga u filmu o agentu Džejmsu Bondu - "Kazino Rojal".

Istina da je za kockarskim stolom bio jedva primetan, ali njegovim domaćim fanovima bilo je drago da ga makar i na trenutak vide pored čuvenog Bonda.

U nemačko-slovačko-češko-francusko-austrijskom filmu "Kralj lopova", međutim, dobio je daleko više prilike da pokaže šta zna.

O tome najbolje svedoče reči režisera ovog ostvarenja Čeha Ivana Fila.

- Raditi sa Lazarom je zaista zadovoljstvo. Dve godine sam tražio dečaka (glumac Jakov Jaša Kultiasov) i našao ga u Rusiji. Lazar se o njemu brinuo, pomagao mu i samim tim doprineo da ovaj film bude ovakav kakav je.

Interesantno je da Ristovski u filmu sve vreme govori nemački i to berlinskim dijalektom, iako pre ove uloge nikada nije govorio nemački. Među Lazarevim ulogama na inostranoj sceni svakako se izdvaja i ona u "Drugoj ženi" pored zanosne Marije Gracije Kučinote. Prema nekim njegovim izjavama ovu ulogu je "najslađe odradio". Ne sumnjamo u to...

Prošle godine ekran je delio i sa čuvenim Majklom Medsenom u ostvarenju "Pored puta".

Dragomir Bojanić, Stefan Kapičić, Raša Bukvić, Marija Karan, Milorad Kapor, Sergej Trifunović, Katarina Radivojević

Dragomir Gidra Bojanić oprobao se krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih u brojnim špageti-vesternima. Pomenućemo neke: "Pistoleros", "Tequila Joe", "Django Last Killer", "Hole in the Forehead".

Stefan Kapičić se odselio u Ameriku s idejom da na tamošnjoj već prilično prenatrpanoj glumačkoj sceni "napravi nešto". Za sada je zadovoljan sa 500 dolara po danu snimanja, a najponosniji je na svoje (doduše sporedno) pojavljivanje u seriji "24", pored Kifera Saterlenda i ulogu u filmu "Big miracle" sa Dru Barimur.

Nakon epizode u blokbasteru "The Rite" sa Entonijem Hopkinsom za koju je dobila 5.000 dolara, lepa Marija Karan ostvarila je daleko značajnije pojavljivanje u filmu "Assassination games" sa Žanom-Klodom van Damom. To napominjemo, jer je u filmu "The Rite" umrla već u prvim minutima ostvarenja.

Za razliku od Lazara Ristovskog koji je sa Bondom odigrao samo kockarsku partiju, glumac Milorad Kapor uspeo je čitavih 20-ak minuta da namuči jednog od najpoznatijih agenata na svetu i to u nastavku "Skyfall". No, u medijima su od njegovog daleko više ispraćeni inostrani napori mlađane Katarine Radivojević.

Pored nekolicine predstava na Brodveju, koje nisu bile interesantne za dublju analizu, ovdašnja štampa naročio "analitički" osvrnula se na njenu ulogu u ruskom filmu "Morfijum", u kojem se potpuno obnažila.

Uprkos neospornom talentu ni Sergeju Trifunoviću nije pošlo za rukom da ostvari zapaženije uloge preko okeana. Najzapaženiju ulogu imao je u holivudskom ostvarenju "Spasitelj" pored Denisa Kvejda, francuskom filmu "Ljubavnici" Žana Marka Bara i producentskom ostvarenju Spajka Lija "Tri posle ponoći" (2001). Manje uloge ostvario je u američkoj seriji "Sleeper Cell", filmu "Next" u kojem kao terorista pokušava da ubije Nikolasa Kejdža i ostvarenju "War Inc" u kojem tumači sina diktatora izmišljene zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MikiGrobar

    21. decembar 2013 | 23:31

    Svi su oni male mace za Gidru!

  • 032

    21. decembar 2013 | 22:02

    Morfijum je genijalan film, Ingeborga Dapkunajte isto takva glumica, a Balabanov jedan od najvećih režisera ikada. A vi od svega napisaste da se u filmu Katarina Radivojević pojavila gola. Mislim, stvarno

  • Jokica

    21. decembar 2013 | 23:58

    A ja tako volim ove sto ismevaju i prozivaju nase glumce jer igraju odredjene uloge.Sami bi,isti ti sto laprdaju i izigravaju pristali da glume i banderu,samo kad bi im neko ponudio.Bolje cutati,kad se nema sta pametno reci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA