Osnovan Komitet za finansijsku stabilnost Srbije

Komitet će kao savetodavno telo "razmatrati i ocenjivati sva pitanja i moguće mere koje treba preduzeti radi održavanja stabilnosti finansijskog sistema i koordiniraće sve ključne subjekte u tom procesu", objašnjeno je na konstitutivnoj sednici ovog tela

  • 0

U Narodnoj banci Srbije održana je konstitutivna sednica Komiteta za finansijsku stabilnost, koji su osnovali Vlada Srbije, NBS, Agencija za osiguranje depozita i Komisija za hartije od vrednosti, saopštilo je Ministarstvo finansija.

To koordinaciono i savetodavno telo, kako je istaknuto, treba da unapredi i ojača saradnju institucija koje su ga osnovele.

Sporazum o formiranju Komiteta su potpisali guverner NBS Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Lazar Krstić, direktor Agencije za osiguranje depozita Zoran Obradović i predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović.

Članovi Komiteta za finansijsku stabilnost su guverner NBS, ministar finansija, direktor Agencije za osiguranje depozita, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, državni sekretar u Ministarstvu finansija, viceguverner NBS zadužen za finansijsku stabilnost, kao i generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka u NBS.

Radom i sednicama Komiteta, koji će se sastajati najmanje jednom u tri meseca, predsedava guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Objašnjeno je da će Komitet, kao savetodavno telo, "razmatrati i ocenjivati sva pitanja i moguće mere koje treba preduzeti radi održavanja stabilnosti finansijskog sistema i koordiniraće sve ključne subjekte u tom procesu".

"Usklađivanje politika i mera, i blagovremena i efikasnija razmena podataka i informacija u oblasti finansijske stabilnosti, doprineće kvalitetnijem praćenju i oceni sistemskih rizika, jačanju otpornosti finansijskog sistema u kriznim situacijama i preduzimanju pravovremenih i adekvatnih mera radi sprečavanja negativnih posledica u finansijskom sektoru i privredi", ukazalo je Ministarstvo finansija.

(Telegraf.rs / Beta, Novi magazin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA