Srpski Fijat izvezao automobile za 1,28 milijardi evra

- U slučaju da se otvori plasman Fijatovih automobila u Rusiju, to bi značilo otvaranje novih radnih mesta u Kragujevcu. U ovom trenutku u fabrici radi 3.050 radnika - izjavio je direktor kompanije FAS Antonio Ćezare Ferara

  • 5

Dok su automobilske kompanije obustavljale proizvodnju nekih modela, Fijat je uspeo da predstavi dva nova. Za 10 meseci ove godine kragujevački FAS je izvezao automobile u vrednosti od 1,28 milijardi evra.

 

Danas u fabrici radi 3.050 radnika. Povećanje broja zaposlenih može se očekivati ako Vlada postigne dogovor o izvozu Fijatovih vozila na rusko tržište. To je danas u Kragujevcu, sumirajući ovu poslovnu godinu, rekao Antonio Ćezare Ferara, direktor kompanije FAS.

 

On objašnjava da će tržište automobila u Evropi dotaći dno u poslednjem kvartalu ove godine, a da stručnjaci procenjuju da bi u 2014. ovo tržište trebalo da poraste za 1,5 do 2,5 odsto. Fijat je spreman na nova dešavanja na tržištu, rekao je Ferara.

 

 

- Fijat će do kraja ove godine da izveze između 100.000 i 120.000 automobila, od čega 20 odsto na američko, a 80 na evropsko tržište - kaže Ferara.

 

On je podsetio da su sredinom godine automobilski giganti Opel i Ford obustavili proizvodnju dva modela, dok je Fijat uspeo da predstavi dva nova, Living i Treking. Ferara dodaje da je i u Kragujevcu bilo obustava rada, ali zbog stranih dobavljača.

 

Prvi čovek FAS-a kaže da očekuje da će srpska vlada postići dogovor o izvozu vozila iz Kragujevca na rusko tržište.

 

 

- U slučaju da se otvori plasman Fijatovih automobila u Rusiju, to bi značilo otvaranje novih radnih mesta u Kragujevcu. U ovom trenutku u fabrici radi 3.050 radnika - kaže Ferara.

 

On najavljuje da će nova verzija automobila "fiat 500L" sa pogonom na tečni gas početi da se proizvodi tokom februara ili marta naredne godine u kragujevačkoj fabrici. U drugoj polovini decembra, kada radnici budu na odmoru, u lakirnici fabrike će se raditi "velike izmene" na mašinama i opremi za farbanje automobila, najavljuje prvi čovek FAS-a. Narednu godinu obeležiće i nova paleta boja fijatovih automobila.

 

Prema Ferarinim rečima, kragujevačka fabrika je ispunila sve planirano u 2013. godini, lansirajući sve modele i motore automobila. Veća ulaganja za narednu godinu nisu planirana.

 

 

Vozila iz Fijatovog programa na tržištu Srbije zastupljena su sada sa 18 odsto. Fijat je lider u prodaji lakih komercijalnih vozila u 2013. godini, a na tržištu učestvuju sa 44 odsto, te je skoro svako drugo novo prodato vozilo je Fijatovo.

 

Radnici kragujevačke fabrike odlaze na odmor 18. decembra i neće raditi sve do Božića.

 

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    12. decembar 2013 | 07:02

    I koliko je placeno PDV u budzet Srbije? Ulaceno je 0 jer se na izvoz ne placa PDV!

  • biljana

    12. decembar 2013 | 03:12

    Zašto se Fiat-ovi automobili proizvode u Kini i Turskoj, a kod nas uvoze? Da li je prilikom uvoza delova i automobila plaćen porez? Na taj promet koliki profit je ostvaren? Zašto su radnici na ivici egzistencije i zašto je komlikovana administracija prilikom tehničkog pregleda i registracije?

  • Hajduk

    12. decembar 2013 | 11:37

    Hteli ste sigurno napisat "srbijanski robovi koji rade za komad hleba 200-300 eura, napravili talijanskom fiatu za dzaba par miliardi promet"! Dali su i tu kosku dobili (plate) je jos drugo pitanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA