Vehabije vrbuju decu po Sandžaku?

- Nikoga oni ne vrbuju direktno, ali znaju kome treba da se obrate. Uvek biraju mlađe osobe, za koje ocene da su nesigurni, povučeni - kaže građanin Novog Pazara kome vehabije često prete, jer im se otvoreno protivi

  • 20

Mladi u Sandžaku, nezadovoljni svojim životom, teškom ekonomskom situacijom ili sa nekim drugim problemima poveruju knjigama koje propagiraju vehabizam, a koje se dele u ovoj oblasti.

 

Sve češće se u Novom Pazaru viđaju mladići sa specifičnim izgledom, bradama i tričetvrt pantalonama, koji regrutuju ratnike za džihad koji već tri godine traje u Siriji.

 

- Nikoga oni ne vrbuju direktno, ali znaju kome treba da se obrate. Uvek biraju mlađe osobe, za koje ocene da su nesigurni, povučeni - kaže građanin Novog Pazara kome vehabije često prete, jer im se otvoreno protivi.

 

Vehabije se mole u džamijama, a trude se da postanu većina u određenoj, kako bi mogli da šire vehabizam. Oni se razlikuju i po načinu na koji se mole.

 

- U delu molitve kada se stoji, na primer, oni ne stoje skupljenih nogu, čime vernik pokazuje skromnost i skrušenost pred Alahom, već raširenih nogu - kaže sagovornik.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • as

    14. decembar 2013 | 01:14

    Sekta ko i svaka druga. Biraju lak plen i onda ih koriste kao topovsko meso po Sirijama i Iracima. Mada, dole kod mojih rođaka na Gori na Kosovu vehabije i nisu baš vehabije. Primaju 350 evra mesečno iz Austrije da budu vehabije, a od vehabizma samo brada, hidžab i one pantalonice, čak cela porodica ni ne posti za ramazan.

  • lvan

    14. decembar 2013 | 01:15

    Svaka idiotska organizacija, pa i ova vrbuju. U svakoj zemlji se to desava, ne volim vehabije, ali ni ostale nacionalisticke, pardon sovinisticke organizacije

  • maratonac

    14. decembar 2013 | 01:23

    Svaki dan se piše o njima. Znači, spremaju se javnost i međunarodna zajednica na neku novu akciju čišćenja njihovih legala, kao što je bila ona pre par godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA