Tabaković: Banke moraju da znaju gde je granica

- Važno je da građani budu pravilno informisani koliko koštaju određene bankarske usluge, ali i da banke moraju da znaju gde su granice izdržljivosti korisnika - kaže guverner NBS

  • 11

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da je važno da građani budu pravilno informisani koliko koštaju određene bankarske usluge, ali i da banke moraju da znaju gde su granice izdržljivosti korisnika njihovih usluga, od kojih zavise i zbog kojih postoje.

NBS ne može uticati na banke kada je u pitanju način formiranja cena za konkretne bankarske proizvode, rekla je Tabaković za današnji "Blic" upitana da li je logično da građani plaćaju bankama kamatu na dozvoljeni minus 35 odsto, ako je inflacija četiri odsto.

- Cenu određene usluge određuje tržište, ali nasavršenost tržišta je opšte poznata - istakla je Tabaković.

Prema njenim rečima, važno je da građani budu pravilno informisani koliko određena usluga košta i da prema tome određuju da li će je koristiti ili ne.

Ali, dodala je Tabaković, ukoliko su građani prinuđeni da koriste bankarsku uslugu, ako nemaju izbora ili, ako je izbor ograničen vidljivim i nevidljivim preprekama, onda nemoć tržišta postaje očigledna.

Guverner NBS smatra da eventualno raspisivanje parlamentarnih izbora ne bi značilo nikakvu promenu politike NBS, niti rizik u smislu ponašanja Vlade.

- Uverena sam da nijedna Vlada više, posle prethodne, neće dovoditi u pitanje fiskalnu konsolidaciju, niti će nametati bilo kakve izazove monetarnoj politici - rekla je Tabaković .

Prema njenom mišljenju, jedini rizik koji bi doneli evenutalni izbori jeste nasleđeni model ponašanja da život u Srbiji stane po raspisivanju izbora i da se više niko ne bavi ekonomijom, ni privredom, već pričama i predviđanjima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    15. decembar 2013 | 10:42

    Alo tetka, izgleda da samo ti ne znas gde je granica! Kokodakala si bez prekida dok je Soskic bio guverner kako ima platu 600,000 dinara kako ovo kako ono...i sta je bilo sad? Pojela maca jezik? Ne samo da je nisi smanjila kako si bezocno lagala ovaj polupismeni narod, vec si je jos i povecala cim si se domogla vlasti. Pa ti ni tih 6,500 evra nije dovoljno vec si uhlebila celokupnu rodbinu na drzavne jasle, pa tako bedni fond RFZO gde u drzavi gde nema osnovnih lekova, ljudi umiru od banalnih infekcija trosi silne pare ne limuzinu, licnog vozaca, skolarine za tvoju ceru. Napredno Jorgovanka nego kako!

  • Boca

    15. decembar 2013 | 10:49

    Bilo bi dobro da i Vi draga Jovanka znate za granicu, a ne da primate platu neverovatnih 700.000.00 dinara na mesecom nivou. Sram da Vas bude, jel to ona vasa pomoc ovom napacenom narodu, koju ste vi i vasa obrazovana ekipa plasirali na izborima samo da bih smestili zadnjice u fotelje. SRAM VAS BILO!!!!

  • Bane

    15. decembar 2013 | 11:21

    Svaka cast za gornje komentare. Cela istina. Dali u ovoj zemlji postoji jedan posten i normalan politicar. Izgleda da nema. Narod zivi od minimalca a ona ladno uzima 700.000. Ja da imam 70.000 kao inzenjer bio bi presrecan. Sve bi to trebalo usranom motkom I to sto pre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA