Vekarić: Zločini u "žutoj kući" neće zastariti

- Mislim da nije moguće da zločin u "žutoj kući" zastari, mogu da zastare neka dela ako nije preduzeta nijedna procesna radnja - kaže zamenik tužioca za ratne zločine

  • 7

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić odbacio je danas mogućnost da zločin u "žutoj kući" zastari, kako navodi zvaničnik Stejt dipartmenta.

Decembra 16. 2010. godine Komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio je izveštaj specijalnog izvestioca EU Dika Martija, u kome je navedeno da su Srbi kidnapovani na Kosovu završili u kampovima u Albaniji - u "žutoj kući" u selu Burdelj gde su im vadjeni organi.

- Mislim da nije moguće da zločin u "žutoj kući" zastari, mogu da zastare neka dela ako nije preduzeta nijedna procesna radnja. U Srbiji se to delo tretira kao ratni žločin, krivično delo koje nikada ne zastareva - rekao je Vekarić.

Zamenik tužioca za ratne zločine je dodao da ne može da polemiše na koga - na koju zemlju je direktor kancelarije Stejt dipartmena za južnu i centralnu Evropu Džonatan Mur mislio kada je rekao da u junu ističu zakonski rokovi za istragu o eventualnim zločinima u predmetu o trgovini organima.

- Postavlja se pitanje u odnosu na koju je zemlju - Albaniju, Nemačku, SAD, Kosovo - ako tumači Kosovo kao nezavisnu državu, Mur mislio. Kod nas se to delo tretira kao ratni zločin koji nikad ne zastareva. Srbija je pokrenula postupak i taj zločin ne može ni u jednom slučaju da zastari - kazao je Vekarić.

Mandat Euleksovog specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije ne može da se ugasi, oni rade jako dobro i na profesionalan način i ne bi formirali tim da ne misle da obave istragu do kraja, rekao je Vekarić.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pipi

    15. decembar 2013 | 13:48

    Zasto u Srbiji onda svi cute o ovome????????

  • Sima

    15. decembar 2013 | 14:29

    Hoce,hoce , zato ste ti i takvi tu,da zavrsite taj posao zastarivanja.

  • Kako

    15. decembar 2013 | 14:08

    Ako bude dobre volje sa zapada slucaj ce se resiti,u suprotnom....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA