Koje zemlje će biti raj za investitore u 2014?

Većina generalnih direktora koji su učestvovali u anketi tvrdi da su mnogi činioci od ključnog značaja za uspeh ulaganja na novim tržištima angažovanje sposobnih menadžera i nalaženje pouzdanih lokalnih poslovnih partnera

  • 4

Posmatrano iz globalne perspektive, zemlje u Južnoj Americi, na Bliskom Istoku i Aziji postaju sve atraktivnije, dok je manje verovatno da će zemlje Istočne Evrope i Afrike postati cilj stranih investicija u nastupajućoj godini.

Najatraktivnija tržišta za međunarodna ulaganja 2014. godine su Brazil, Kina i Indija, posle kojih slede Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Čile.

Međutim, čak i u regionima sa velikom nesigurnošću, korupcijom i političkom nestabilnošću, kao što je Afrika, neke zemlje pružaju povoljne uslove za ulaganje. Dok je zbog političkih previranja većina međunarodnih korporacija otišla iz Egipta, mnoge kompanije razmatraju ulaganja u Južnu Afriku.

Ovo su glavni rezultati globalne ankete o ulaganjima na 49 tržišta zemalja u razvoju i na odabranim graničnim tržištima, sprovedena od strane executive search kompanije Pedersen & Partners koja je obuhvatila mišljenja 480 generalnih direktora u 51 zemlji. Više od 30% učesnika u anketi su generalni direktori međunarodnih korporacija sa više od 5.000 zaposlenih.

- Dok očekivani rast poslovanja privlači kompanije na tržišta zemalja u razvoju, vlade svojim potezima mogu da oteraju preduzeća sa tih tržišta. Ključna uloga vlada treba da bude da obezbede povoljno okruženje za ulaganja. Prema rezultatima našeg istraživanja, stabilno političko i pravno okruženje, odsustvo korupcije i kriminala i smanjenje broja nepotrebnih pravila i procedura su od daleko većeg značaja za kompanije nego smanjenje poreza - kaže Poul Pedersen, Glavni partner u firmi Pedersen & Partners.

Prema oceni ovog istraživanja, uspeh se zasniva na sposobnim menadžerima i pouzdanim poslovnim partnerima

- Većina generalnih direktora koji su učestvovali u anketi tvrdi da su mnogi činioci od ključnog značaja za uspeh ulaganja na novim tržištima angažovanje sposobnih menadžera i nalaženje pouzdanih lokalnih poslovnih partnera - kaže Conrad Pramboeck, direktor compensation consulting sektora u kompaniji Pedersen & Partners Project Manager koji je sproveo istrazivanje.

Najveći izazovi u sferi upravljanja sa kojima se kompanije sa Zapada suočavaju na tržištima zemalja u razvoju su način upravljanja, nedostatak strateškog razmišljanja i korupcija.

- Mnoge kompanije se slažu da je u većini zemalja svakako moguće naći određeni broj obrazovanih ljudi sa tehničkim znanjima koji govore engleski jezik. Međutim, oni tvrde da je mnogo teže naći čestite menadžere sa preduzetničkim duhom koji imaju osećanje za vlasništvo i lično se dobro uklapaju u zapadnu poslovnu kulturu - navodi Pramboeck

(Telegraf.rs/ Izvor: BIF)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA