Svaka Ruskinja i Nemica ima srpske čarape!

Do kraja ove godine širom sveta biće isporučeno 180 miliona hulahopki proizvedenih u Srbiji, što znači da svaka dvadeseta žena u svetu ima po par naših čarapa u svojoj kolekciji!

  • 2

Bez dileme, srpski izvoz polako se oporavlja. Pored nadgrobnih spomenika koje sve više prodajemo Rusiji i Azerbejdžanu, uskoro bi kao "srpske izvozne uzdanice" mogle da se nametnu ženske hulahopke i helanke!

Izvoz hulahopki i helanki iz Srbije povećan je sa 49 miliona evra u 2007. na 144 miliona u 2012. U ovoj godini će dostići novu rekordnu vrednost od oko 130 miliona evra.

Podaci izgledaju još impresivnije kad se pogledaju količine koje su prodate.

U 2013. širom sveta biće isporučeno 180 miliona hulahopki proizvedenih u Srbiji, što znači da svaka dvadeseta žena u svetu ima jedne naše čarape.

Ko bi rekao da su upravo srpske hulahopke zajedničke Ruskinjama, Nemicama, Italijankama i Slovenkama? Jer, upravo su one najveći potrošači.

Od 2007. do 2012. najveći deo izvoza išao je u Italiju, Nemačku i Holandiju. Tek u 2012. registrovan je izvoz u Rusiju u vrednosti od 29,7 miliona evra, što je bila upola manja vrednost od izvoza u Italiju.

- U julu, avgustu i septembru ove godine, više od polovine izvoza išlo je u Rusku Federaciju, a krenuo je da se pojavljuje i izvoz u Sloveniju, i u Belorusiju. U trećem tromesečju 2013. godine izvezeno je 47 miliona komada uni hopa i helanki, u čemu u Rusku Federaciju 21 milion, u Italiju 13,4 miliona, u Nemačku 9,8 miliona, a u Sloveniju 868.000 komada. Kada se saberu podaci iz poslednja četiri tromesečja ispada da je prodata bar po jedna srpska hulahopka svakoj Ruskinji, Italijanki, Nemici i Slovenki - navodi ekonomista Miroslav Zdravković, analizirajući podatke o izvozu i uvozu domaće privrede.

Prosečna cena čarapa u septembru bila je 96 evrocenti, iz Srbije je bila 99 evrocenta, iz Kine 56, iz Belorusije 1,2 evra, iz Hrvatske 1,7 evra, a iz Italije 1,5 centa.

Tržište  unihopa i helanki u svetu vredelo je 1,55 milijardi evra u 2012, a više od polovine ukupnog izvoza imale su Italija i Kina zajedno. Srbija je u 2012. učestvovala sa 7,3% u ukupnom svetskom izvozu, kao treći svetski izvoznik, a s više nego duplo većom vrednošću od Turske na četvrtom mestu. Među 10 najvećih izvoznika našle su se i SAD, Belorusija, Nemačka, Hrvatska, El Salvador i Rumunija.

- Bilo bi lepo kad bismo imali još puno ovakvih priča u Srbiji, koje bi bile osnov za vođenje svih ekonomskih politika. Umesto priča o deficitu, kreditima i rasprodajama - zaključuje Zdravković.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    16. januar 2014 | 17:43

    Ja znam da sam sa najlon carapama osamdesetih prolazio vrlo lepo kod ruskinja :)))

  • BALKANSKI SPIJUN

    17. januar 2014 | 06:16

    Vi ih oblacite a ja cu da ih svlacim;) posteno ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA