Agrokor založio prodavnice da bi kupio Merkator

Todorić je izrazio zadovoljstvo ovom transakcijom, koja ima dugoročni značaj za njegov koncern, u trenutku dok se priprema za potencijalno veliku akviziciju i širenje u regionu, preuzimanje Merkatora

  • 1

Dve podružnice američkog investicionog fonda W.P. Keri kupile su od Agrokora pet savremenih maloprodajnih trgovinskih objekata u Hrvatskoj, za 67 miliona evra.

Radi se o prodajnim centrima kompanije Konzum, glavnog ogranka korporacije Agrokor, od kojih su tri u Zagrebu, a preostala dva u Splitu i Zadru, prenose hrvatski mediji.

Transakcija je, kako je objavio "Vol strit džornal", realizovana po takozvanom "lizbek" modelu, što znači da je vlasnik Agrokora Ivica Todorić prodao Amerikancima svoje nekretnine, da bi ih Konzum odmah zatim od njih uzeo u najam na 20 godina.

Todorić je, kako prenose mediji, izrazio zadovoljstvo ovom transakcijom, koja ima dugoročni značaj za njegov koncern, u trenutku dok se priprema za potencijalno veliku akviziciju i širenje u regionu, pri čemu je mislio na preuzimanje najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca Meraktor.

Prema informacijama iz slovenačkih izvora, sudbina te transakcije trebalo bi da bude poznata do kraja januara.

Prema kupoprodajnom ugovoru, potpisanom sredinom juna ove godine, Agrokor se obavezao da od prodajnog konzorcijuma 12 firmi, banaka i Pivovarne Laško, preuzme 53,123 odsto deonica Merkatora, i za deonicu platiti 120 evra, što je ukupno oko 240 miliona evra. Za stoprocentni udeo u Merkatoru, Agrokoru bi bilo potrebno 452 miliona evra.

Agrokor je najveća hrvatska privatna kompanija sa oko 40.000 zaposlenih, a bavi se maloprodajom, proizvodnjom, preradom i distribucijom hrane. U Srbiji je vlasnik trgovinskog lanca Idea, uljare Dijamant i i proizvođača smrznutog voća i povrća i sladoleda Frikom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strahinja

    19. decembar 2013 | 21:08

    Sve nam Hrvati drže, nemam ja ništa protiv, ali i da i mi imamo PRAVO da to isto u Hrvatskoj radimo, ko što nemamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA