SNOUDEN OTKRIVA: Špijunirani premijer Izraela, zvaničnici EU, dečiji fond UN-a...

Portparol NSA saopštio je da Agencija nije koristila špijunažu da bi pomogla američkom biznisu, već da podaci služe za razumevanje ekonomskih i političkih sistema i da su ključni u donošenju odluka u interesu državne bezbednosti, preneo je Rojters

  • 0

Britanske i američke špijunske službe, prisluškivale su visokog zvaničnika Evropske unije, zgrade nemačke vlade i jednog izraelskog premijera, pokazuju poslednja objavljena dokumenta koja je dostavio bivši obaveštajac američke Nacionalne obaveštajne agencije (NSA), Edvard Snouden.

 

Prema ovim podacima, objavljenim danas, među drugim metama špijunaže od 2008. do 2011. godine su i strane energetske kompanije i humanitarne organizacije, pišu britanski "Gardijan" i "Njujork tajms", pozivajući se na tajna Snoudenova dokumenta.

 

Listovi navode da su u januaru 2009. NSA i britanska agencija GĆQ, pratile mejl adrese izraelskog premijera koji je u to vreme bio Ehud Barak, kao i njegovog šefa kabineta Jonija Korena.

 

 

Praćene su, takođe, komunikacije Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija, francuska humanitarna organizacija " Medecins du Monde" (Lekari sveta), francuska naftna kompanija "Total", kao i kompanija za bezbednost "Tejls grup".

 

Portparol NSA saopštio je da Agencija nije koristila špijunažu da bi pomogla američkom biznisu, već da podaci služe za razumevanje ekonomskih i političkih sistema i da su ključni u donošenju odluka u interesu državne bezbednosti, preneo je Rojters.

 

Evropska komisija ocenila je, međutim, da bi, ako je istina da je jedan od njenih visokih zvaničnika bio meta špijunaže, to bilo neprihvatljivo.

 

 

"Gardijan" navodi da je otkriće da je GĆQ prisluškivala zgrade vlade u Berlinu naročito neprijatno za britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji je potpisao saopštenje EU u kojem se osuđuje NSA zbog špijuniranja mobilnog telefona nemačke kancelarke Angele Merkel.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA