Vukovarski štab traži popis nepodobnih!

Štab predlaže da se popišu svi hrvatski državljani koji su tokom Domovinskog rata učestvovali u agresiji na Hrvatsku, koji se nisu odazvali na mobilizaciju, sudija koji su učestvovali u političkim procesima u bivšoj SFRJ, imena svih u rukovodećih u tajnoj službi SFRJ...

  • 21

Vukovara, organizacija koja se bori protiv upotrebe ćirilice u toj zemlji, predložio je danas saborskim poslanicima i strankama objavljivanje više registara koje, kako tvrde, hrvatski građani žele da vide.

Oni najavljuju da će početkom januarskog zasedanja Sabora pred parlament doći njihovi predstavnici da bi prikupili potpise za pokretanje saborske procedure o objavljivanju registara.

Između ostalog, štab predlaže da se popišu svi hrvatski državljani koji su, kako navode, tokom Domovinskog rata učestvovali u agresiji na Hrvatsku.

Traže i da se objave spiskovi onih protiv kojih u Državnom tužilaštvu postoje dokazni materijali ili svedočenja koja ih terete za ratne zločine, kao i svih političara i državih funkcionera od 1991. do 2013. "koji su mogli, a nisu branili Hrvatsku".

Predlažu i registar svih koji se nisu odazvali na mobilizaciju, sudija koji su učestvovali u političkim procesima u bivšoj SFRJ, imena svih u rukovodećim strukturama tajnih službi SFRJ, kao i onih koji su vršili likvidacije, piše Hina.

Ova organizacija je već predala potpise Saboru za pokretanje referenduma kojim bi se upotreba jezika nacionalnih manjina dozvolila samo u sredinama gde one čine polovinu stanovništva, a ne trećinu što je sada slučaj.

Hrvatska država najavila je ustavne promene kojima bi sprečila održavanje referenduma koji ograničava prava manjina, a na takvo izjašnjavanje ne gledaju blagonaklono ni u Evropskoj uniji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA