NAUČNICI U ŠOKU: Delfini masovno umiru, a ne zna se zašto!

Pored morbilivirusa, uzrok masovnog odumiranja delfina su i druge bolesti, kao i zagađenje prirodne sredine. Ipak, u najvećem broju slučajeva naučnici ne znaju šta je uzrok smrti

  • 12

Šta ubija delfine, pitanje je koje muči američke naučnike posle pojavljivanja najmanje 1.000 leševa delfina na istočnoj obali SAD-a ove godine. 

Prvi leševi isplivali su na obali Nju Džerzija, a zatim su se počeli pojavljivati na obalama Virdžinije, Severne i Južne Karoline, Džordžije i Floride. Ove godine je po Nju Jork Tajmsu, umrlo osam puta više delfina, od dosadašnjeg proseka.

Uzrok smrti delfina je zaraza morbilivirusom, koji se pojavio pre 25 godina kada je uginulo 700 delfina. Zaraza se širi vazduhom, tako da je delfini prenose među sobom kada su u blizini. Ovaj virus ne može se preneti na ljude.

Pored morbilivirusa, uzrok masovnog odumiranja delfina su i druge bolesti, kao i zagađenje prirodne sredine. Ipak, u najvećem broju slučajeva naučnici ne znaju šta je uzrok smrti.

- Zabrinjavajuće je kada se dogodi takvo masovno izumiranje morskih sisavaca. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su slučajevi međusobno povezani - kaže naučnica Erin Fogeres, koja istražuje ove misteriozne slučajeve.

Veterinar u akvarijum u Džordžiji dr Greg Bosart, smatra da bi ovo odumiranje delfina trebalo više da zabrine ljude.

Foto: AP/Tanjug

- Morski sisari dobar su pokazatelj zdravlja okeana, ali i ljudi. Funkcionišu otprilike kao kanarinci u rudnicima. Pokazuju nam šta se događa u okolini. Delfini su predatori koji žive blizu obale i imaju dug životni viek. Zbog toga se pojave koje se događaju u moru i priobalju, a koje imaju štetan učinak za delfine, mogu negativno odraziti i na ljude - kaže dr Bosart.

Odumiranje delfina na obalama SAD-a neće skoro prestati što to dodatno zabrinjava naučnike. Poslednji put kada su delfini umirali zbog morbilivirusa to je trajalo deset meseci, što znači da bi se leševi mogli pojavljivati do maja sledeće godine.

- Moramo se zapitati: kako se kod delfina pojavljuje zaraza otporna na antibiotike? Jedan od mogućih odgovora je da nastaje kao posljedica zagađene sredine - tvrdi dr Bosart.

(Telegraf.rs / Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA