SVE NAS JE MANJE: Svake godine umre 40.000 ljudi više nego što se rodi

Svake godine u našoj zemlji nestane jedna opština veličine Ćuprije, a demografi predviđaju da će se pad prirodnog priraštaja nastaviti do te mere da će nas 2060. biti kao 1927. godine

  • 37

Svake godine u Srbiji je 40.000 manje rođenih od umrlih. Srbi su stariji od prosečnog Evropljanina, a ako se taj trend nastavi, 2060. će nas biti kao 1927. godine.

Stanovništvo u Srbiji spada među najstarije populacije na svetu, a više od pola veka se suočava sa nedovoljnim rađanjem. Svake godine u našoj zemlji nestane jedna opština veličine Ćuprije. Ako se tako nastavi i ostvare pretpostavke demografa, broj stanovnika Srbije bi 2060. godine bio sveden na 4,9 miliona, odnosno za trećinu manje nego sada. Žene se kasnije odlučuju da rađaju, najčešće između 30 i 34 godine, a migracije se ne zaustavljaju.

Demografi, uzimajući u obzir nepovoljne društveno-ekonomske prilike u zemlji, ne prognoziraju poboljšanje - otuda pretpostavka da će narednih desetak godina biti nastavljen pad fertiliteta.

- Ako bi se te pretpostavke ostvarile onda bi Srbija 2060. godine imala 4,9 miliona stanovnika, vraćamo se na broj stanovnika iz 1927. godine. Da bi se obavila prosta reprodukcija, potrebno je da svaka žena rodi 2,1 dete u proseku. Na taj način bi se dogodila zamena generacija - objašnjava demograf Vladimir Panev.

Ukoliko se dogodi, pak, naglo povećanje fertiliteta, Srbija bi i u tom slučaju, 2060. godine imala milion stanovnika.

(Telegraf.rs / Izvor: Rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раша

    5. januar 2014 | 08:05

    Трудноћа се у Србији сматра болешћу па је трудничко боловање плаћено 65% од плате осим у пар градова који плаћају разлику до пуне плате. Кад ће држава стати на крај увозничком лобију који и 100% прави разлику у цени опреме за бебе па су довели до тога да имати дете је луксуз.

  • Sava

    5. januar 2014 | 01:46

    BRACO SRBI ne bojte se, postoji sveti plan ,namnozicemo se munjevitom brzinom ,nece priroda unistiti svoje najmilije i najbolje .SRBI su potrebni za ravnotezu izmedju dobra i zla.Sve ce doci na svoje PRAVO MESTO,brzinom svetlosti !

  • caka

    5. januar 2014 | 09:43

    Nije nikakvo čudo.jer ste nas oterli na vreme.deca nam se radjaju.u salzburgu.minhenu.becu.parizu.londonu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA