Firme koje duguju za porez biće ugašene!

Više od 60.000 preduzeća nije više na listi mirovanja. Pošto su im Poreska uprava i banke blokirale račune, mnoga su zatvorena ili pred gašenjem

  • 8

Više od 60.000 preduzeća nije više na listi mirovanja. Pošto su im Poreska uprava i banke blokirale račune, mnoga su zatvorena ili pred gašenjem. Stručnjaci kažu da je Zakon trebalo da bude fleksibilniji, jer je bolje da država naplati ma koju sumu, nego da ostane kratkih rukava.

Trebalo je da Zakon o uslovnom otpisu kamate i mirovanju poreskog duga uvede poresku disciplinu među privrednike i pomogne im da se reše starih dugovanja. Godinu dana primene Zakona nije opravdalo očekivanja - preko 60.000 preduzeća nije više na listi mirovanja, a pošto su im Poreska uprava i banke blokirale račune, mnoga su zatvorena ili pred gašenjem. Zbog zatvaranja firmi mnogo ljudi je ostalo bez posla.

Protekla godina je godina čistih računa. Tako je najavljen Zakon, koji je privrednicima omogućio mirovanje duga prema državi godinu ili dve.

Nakon toga, otpisuje im se kamata, dug za zdravstveno osiguranje, i počinju da plaćaju glavnicu u 24 rate. Ali samo ako obaveze izmiruju svakog meseca. Pošto nisu tako uradili - 40 odsto preduzeća izgubilo je tu mogućnost.

- Razlozi su privredna nelikvidnost, znači sve firme su drastično smanjile obim poslovanja - kaže Miralem Fazlagić iz Zajednice preduzetnika pri Privrednoj komori Beograda.

Privrednici se žale da Zakon nije uvideo koliko je teško poslovati u Srbiji jer se svakog meseca proveravalo da li su plaćani porezi i doprinosi.

Iz Poreske uprave odgovaraju: tolerisali su kašnjenje uplate do 500 dinara, a provere su obavljali na kraju, iako je rok za plaćanje bila sredina meseca.

(Telegraf.rs/ Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    8. januar 2014 | 13:34

    Tako je bre,sve firme koje ne placaju obaveze drzavi treba zatvoriti...

  • Žorž

    8. januar 2014 | 16:25

    Ovi pametnjakovići što negativno komentarišu verovatno rade u jalovim gubitaškim firmama koje su na budžetu i na grbači nas.Upravo su oni najveći krivci za raznorazne visoke namete koji opterećuje privatni sektor. Neophodno je davati reprograme i otpisivati kamate pa i dugove,a porezi da budu prilagođeniji trenutnim mogućnostima privatnog preduzeća ili preduzetnikom.Država će više zaraditi ako su nameti manji. Glupost je nekome dati dozvolu za obavljanje delatnosti,a posle toga gledati da što pre "potone" To što je kod nas najgori oblik neoliberalnog kapitalizma ne mora da znači da država treba da baci kosku među nas pa da se međusobno "pokoljemo". Država mora da balansira.Nebitno dali su to sitni preduzetnici,seljaci,malinari...ili banke i krupniji kapital.

  • Sima

    8. januar 2014 | 15:54

    Znači ko placa redovno u Srbiji je budala . Moj komsija mi se smejao sto placam doprinose u dan jer on ih nije placao namerno oko 2ipo godine,i ovih dana je zbog blokade prinudno zatvoren, i sada se misli podsmehljivo dali da nastavi na crno da radi ili da otvori drugu firmu i nanovo isto.Kaze pojeo vuk magarca.A ja sam nekada i od usta odvajao da bi namirio drzavu.U Srbiji stvarno izgleda treba ismejati svakog poštenog i odgovornog čoveka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA