Da je Šekspir živ, Srbija bi mu bila inspiracija!

- Stari neprijatelji se rukuju, nekadašnji prijatelji zabadaju nož jedni drugima u leđima, neprirodne političke koalicije se prave i mnogi koji su donedavno bili uspešni završavaju u zatvoru - navodi čuveni list

  • 3

Da je Šekspir danas živ, mogao bi da pronađe nepresušan izvor inspiracije u Srbiji. Stari neprijatelji se rukuju, nekadašnji prijatelji zabadaju nož jedni drugima u leđima, neprirodne političke koalicije se prave i mnogi koji su donedavno bili uspešni završavaju u zatvoru. U ovakvoj atmosferi groznice ovaj mesec bi mogao da bude krucijalni. Glavne političke stranke održavaju sastanke na kojima bi trebalo da se odredi plan za 2014. godinu i da se otklone spekulacije o prevremenim izborima - piše u uvodu teksta uglednog časopisa Ekonomist koji se bavi trenutnim stanjem u Srbiji.

Prenosimo vam prevod teksta pod naslovom "Serbian shenanigans" u celosti:

Krajem januara Srbija će formalno početi razgovore o pridruživanju sa EU. Jedini razlog zbog koga je Srbija toliko odmakla u procesu pridruživanja je napredak u razgovorima sa Kosovom. Zbog toga su Ivica Dačić i Hašim Tači, dva premijera nominovani za Nobelovu nagradu od strane američkih kongresmena. Ali ovo skoro niko da ne proslavlja u Srbiji, koja je rastrojena virtualnim ratom koji besni u političkim strankama.

Svakodnevno u vestima dominira pitanje kada će i da li će biti preveremenih izbora. Prethodni izbori, koji su održani 2012. godine, doneli su veliku pobedu Srpskoj naprednoj stranci (SNS) koju je tada vodio Tomislav Nikolić, sadašnji predsednik Srbije. Uprkos odlučnom negiranju, on je sada u sukobu sa Aleksandrom Vučićem, prvim potpresednikom Vlade Srbije i trenutnim predsednikom SNS.

Na stranačkoj konferenciji 25. januara, Vučić je pročistio stranku od Nikolićevih pristalica. On se sada nada privremenim izborima i pobedi, nakon koje će moći sebi lojalne da postavi na sve pozicije moći u Srbiji.

- On želi brze reforme, ali one će biti bolne - kaže za Ekonomist Braca Grubačić, viši član SNS -a. Sa visokim procentom podrške u javnom mnjenju Srbije, verovatno će Vučić voditi SNS u novu pobedu na prevremenim izborima.

Jedan od njegovih planova je da se ozbiljno pozabavi sa gubitaškim javnim preduzećima koja u velikom broju slučajeva se koriste kao socijalni servisi za 60.000 zaposlenih.

- Velika većina direktora tih preduzema su politički postavljeni, -kaže Grubačić i dodaje da su oni veoma srećni, "kao svinje koje leže u toplom blatu". Problem je u tome što zbog stagnirajuće ekonomije novac koji je potreban da se ove kompanije vode polako nestaje.

Mnoge od ovih kompanije ne vode članovi SNS - a već članovi DS - a koja je bila na vlasti do 2012. godine ili članovi Dačićevog malog SPS-a, koji je bio u koaliciji sa DS pre prebacivanja u koaliciju sa SNS, što je Dačiću obezbedilo premijersko mesto.

Na Balkanu politički patronat znači moć, novac i glasove. Tako da je Dačić protiv prevremenih izbora, posle kojih će gotovo sigurno biti zamenjen Vučićem. DS koja će održati svoj stranački sastanak 18. januara je takođe rada da izbegne izbore, nakon što je ponižena na lokalnim izborima u decembru.

Dragan Đilas, lider DS se bori sa pokušajima bivšeg predsednika Borisa Tadića i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca da preuzmu stranku. Sve ovo se dešava neblagovremeno, kaže jedan zvaničnik za "Ekonomist". On tvrdi da je borba za vođstvo u DS "je kao borba za kabinu na Titaniku." Nakon što je DS izgubila moć 2012. godine, nekih 57 visokih članova stranke su uhapšena zbog korupcije i zloupotrebe položaja dok su bili na vlasti.

(Telegraf.rs/ Izvor: The Economist)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raso

    10. januar 2014 | 12:29

    Kako to economist sve lepo zna sta desava kod nas , dok je Engleska srecna Orvelijanska drzava u kojoj je sve kako treba , pa koliko su samo kamera postavili na javna mjesta , sad im treba jedan malo veci incident tipa napada na podzemnu stanicu (Tube) pa da konacno postave sve onako kako njima godi. Onda im Ameri sa svojim HAARP-om mogu obezbediti tropsku klimu za kojom toliko zude . Quid pro quo...

  • Pedja

    12. januar 2014 | 14:16

    Ne samo Sekspir, nego Felini, Bunjuel... Pogotovo ako crkvu ubacimo u pricu

  • seksoman

    10. januar 2014 | 12:35

    i eto nama opet SRS i SPS na celu drzave jtzm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA