SIRIJA: 500 mrtvih u međusobnim sukobima pobunjenika (FOTO)

Među žrtvama u sukobima između džihadista, piripadnika Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) i nekoliko drugih sirijskih pobunjeničkih grupa poginulo je i 85 civila. ISIL, čiji su koreni u Al-Kaidi u Iraku, se prvi put pojavio na sirijskom ratištu krajem proleća prošle godine, a tada su ih ostali pobunjenici srdačno pozdravili

  • 4

Gotovo 500 osoba, među kojima 85 civila, je poginulo u poslednjih nedelju dana u Siriji u sukobima između džihadista, piripadnika Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) i nekoliko drugih sirijskih pobunjeničkih grupa, saopštava Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Među žrtvama su i 42 taoca, koja su ubili propadnici ISIL-a u provinciji Alepo, i 47 talaca, pripadnika ISIL-a, koje su pobile suprotstavljene pobunjeničke snage, pretežno u oblasti Idlib, izveštava AFP.

Pripadnici pokreta Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), koji je povezan sa Al-Kaidom, ostvaruje izvestan napredak u borbi protiv drugih pobunjenika u oblasti Raka, u severnoj Siriji, dok ih u delovima oblasti Alepo i Idlib potiskuje (pobunjenička) Slobodna sirijska armija.

Uspesi ISIL-a u Raki se pripisuju činjenici da su do tog mesta otvorene linije snabdevanja prema Iraku. Prema saopštenju aktivista, u Idlibu praktično više nema baza ISIL-a, a slična je situacija i u Alepu i oblastima prema granici s Turskom.

U oblasti Raka je, međutim, ISIL preuzeo mesto Mašlab i jednu bazu pobunjeničkog Fronta Al-Nusra, saopštava Opservatorija.

ISIL, čiji su koreni u Al-Kaidi u Iraku, se prvi put pojavio na sirijskom ratištu krajem proleća prošle godine. U početku su ostali pobunjenici to pozdravili, ali je sada 90 odsto njih protiv ISIL-a zbog stravičnih zloupotreba i hegemonizma tog pokreta.

U tim sukobima stradaju i civili, koji u Alepu i Raki u strahu od snajpera ne napuštaju kuće da bi nabavili hranu i lekove.

Rami Abdel Rahim, direktor Opservatorije, traži da se vinovnici skorašnjih zločina u Siriji izvedu pred međunarodne sudove.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ENZO

    10. januar 2014 | 22:47

    Stoka nepismena

  • Т.М.

    10. januar 2014 | 17:39

    Односи се искључиво на међусобне борбе џихадиста, "побуњеника". Нисам видео целу вест.

  • Press

    11. januar 2014 | 12:02

    Ma samo rokaj!! Ja cu da snimam!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA