Da li Hrvatskom vladaju bivši udbaši?

Prema tumačenju predsednika HDZ-a Karamarka, aktuelna vlast brani Perkovića i Mustaća, jer će oni "gore, u Nemačkoj, progovoriti ko im je izdavao naređenja"

  • 2

Lider najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko optužio je aktuelnu vlast da štiti komunističke i udbaške zločine i njihove moguće počinitelje i izrazio nadu da će Vrhovni sud vratiti poverenje u pravosuđe i u Hrvatsku kao verodostojnu državu.

- Ovo što vlasti rade da bi zaštitili udbaške i komunističke zločine zaista je već perverzno - rekao je Karamarko novinarima u Spitu, komentrarišući nepravosnažne presude prema kojima bivšeg udbaša Josipa Perkovića treba, a njegovog nekadašnjeg nadređenog Zdravka Mustaća ne treba izručiti Nemačkoj.

Perković je uhapšen 1. januara na nepoznatoj adresi u Zagrebu, po nemačkoj poternici kojom se sumnjiči da je učestvovao u organizovanju ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Ðurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena. Zbog istog krivičnog dela Nemačka potražuje i Mustaća, koji je prema evropskom nalogu za hapšenje uhapšen takođe na Novu godinu, a za koga je, međutim, Županijski sud u Velikoj Gorici doneo odluku o neizručenju zbog apsolutne zastarelosti predmeta.

Karamarko je ocenio da je zbog ponašanja aktuelne vlade Hrvatska izgubila verodostojnost u očima Evropljana i upitao zašto se štiti neko ko je "možda počinio zločin nad hrvatskim čovekom".

- A šta je hrvatski čovek - mrav, glista, crv da ga možeš zgaziti, a da za to ne moraš odgovarati - zapitao je Karamarko.

Prema tumačenju predsednika HDZ-a, aktuelna vlast brani Perkovića i Mustaća, jer će oni "gore, u Nemačkoj, progovoriti ko im je izdavao naređenja", prenosi agencija Hina.

- Naređenja su stizala od Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, a ovi su danas naslednici te iste partije, u tome je problem i mislim da su ovih dana sve maske pale - poručio je Karamarko koji se "toplo nada da će Vrhovni sud vratiti poverenje u hrvatsko pravosuđe, ali i u Hrvatsku kao verodostojnu državu".

Vrhovni sud je sledeća instanca koja će se izjasniti o tome da li će bivši funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe, Perković, biti izručen Nemačkoj. Ukoliko Vrhovni sud potvrdi odluku o izručenju, njegov advokat Anto Nobilo već je najavio borbu na Ustavnom sudu od kojeg će tražiti odlaganje izručenja.

Perković je, inače, negirao bilo kakvu povezanost sa ubistvom Ðurekovića i usprotivio se izručenju zbog toga, jer smatra da je u tom predmetu nastala apsolutna zastarelost, kao i da ga nemačko pravosuđe neopravdano optužuje, pre svega, na osnovu pisanja beogradskih medija iz tog vremena. Ako već treba da mu se sudi, Perković očekuje da to bude u Hrvatskoj jer, kako je rekao, ne veruje u objektivnost nemačkog pravosuđa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    11. januar 2014 | 20:47

    Ovaj Karamarko non-stop laprda i time pokazuje koliko je "inteligentan". Nije bez razloga najnepopularniji političar u Hrvatskoj.Kako se ne može sjetiti da je baš F.Tudjman instalirao UDBA-še u svoje okruženje 90.te godine,t.j. na početku HDZ-ovske vlasti(Manolić-premijer,Boljkovac-ministar policije,Mustać i Perković-šefovi obavještajnih službi).Može se uspinjati koliko hoće,sa ovakvom glavom premijer neće biti sigurno.

  • tata-mata

    12. januar 2014 | 11:28

    Što prije otvoriti Goli Otok i za upravnika postaviti Božidara Spasica, poznatog srpskog operativca iz SDB ( služba državne bezbednosti) ... Makar je i on osjetio pendrek, lisice i Corku od nove srpske vlasti. Tamo smjestiti sve one koji su okrvavili ruke u bivšem sistemu. Hvala na pažnji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA