I OVOGA IMA U SRBIJI: Sindikati brane vlasnika firme!

Zaposleni u Fabrici radijatora "Jugoterm" najavljuju da će sutra ispred Agencije za privatizaciju održati protest, i tako dati punu podršku svom vlasniku - firmi "MBA Miljković", koja je, kako tvrde, ispoštovala sve odredbe kupoprodajnog ugovora

  • 4

Najčešća slika srpske privatizacije izgleda ovako - radnici ogorčeni i ljuti što više meseci nisu primili plate, protestuju pred fabričkim krugom ili pred Agencijom za privatizaciju.

Međutim, u Srbiji smo upravo ovih dana svedoci kako radnici Fabrike radijatora "Jugoterm", koju je 2008. godine kupilo preduzeće "MBA Miljković", brane vlasnika preduzeća od Agencije za privatizaciju, za koju tvrde da suprotno bilo kakvoj poslovnoj logici, pokušava da uruši zdravu firmu, koja je ispoštovala sve odredbe kupoprodajnog ugovora.

Radnici ističu da pozdravljaju sve napore Vlade Srbije da se uvede red u domaćoj privredi, ali se plaše da će ovakvi potezi Agencije dovesti do bankrota firme i gubitka radnih mesta.

U pismu dostavljenom redakciji Telegrafa, radnici navode da je vlasnik fabrike - "MBA Miljković" ispoštovao i dogovoreni socijalni program i obavezne investicije, što uključuje kupovinu opreme od 500.000 evra i izgradnju hale u vrednosti od 1.000.000 evra.

- "MBA Miljković" je iz svojih sredstava održavao likvidnost preduzeća i finansirao proizvodnju radijatora, što se ogleda u nabavci repromaterijala i redovnoj isplati plata. Zbog toga naš dug prema preduzeću "MBA Miljković" iznosi skoro 143 miliona dinara - navode radnici fabrike "Jugoterm".

Odluku Agencije da aktivira garanciju preduzeću "MBA Miljković" zato što "fabrika "Jugoterm" nije održala kontinuitet i obim proizvodnje", radnici dočekuju sa negodovanjem i tvrde da se u njihovom preduzeću i dalje proizvode čelični panelni radijatori, tako da je kontinuitet nesporan.

- Zarada u "Jugotermu" isplaćuje se u dinarima i nije vezana za kurs evra. Takođe, radijatori u fabrici se proizvode u kvadratnim metrima i nisu vezani za kurs evra. Tome moramo da dodamo i zamerku da domaći proizvođači radijatora nisu zaštićeni jer se dozvolilo da se carine na uvoz stranih radijatora iz Turske i EU smanje sa 20 odsto u 2008. godini na 0 procenata u 2013. godini. Time je automatski i naša proizvodnja stavljena u nepovoljniji položaj na tržištu - ističu radnici.

Oni podsećaju i da je građevinska industrija u našoj zemlji u poslednje tri godine u stalnom padu, a posebno izgradnja stanova gde se njihovi radijatori uglavnom i ugrađuju. Zbog toga, upozoravaju radnici, nije relano očekivati da se uveća proizvodnja i prodaja radijatora u odnosu na godinu pre privatizacije.

- Firma "MBA Miljković", sa svoje strane učinila je sve što se može u tržišnim okolnostima koje su se drastično promenile od trenutka kupovine fabrike "Jugoterm" pre pet godina. Dajemo punu podršku našem kupcu da uspešno završi privatizaciju, kako bismo sačuvali fabriku radijatora. Tražimo od Agencije za privatizaciju da promeni svoju odluku, tako što će obim proizvodnje posmatrati u domaćoj valuti i u skladu sa padom tržišta radijatora smanjiti taj obim za određeni procenat - navodi se u pismu radnika fabrike "Jugoterm".

Radnici, takođe, daju punu podršku Vladi Srbije da se ovaj problem što pre reši.

Do zaključenja ovog teksta iz Agencije za privatizaciju nisu stigli odgovori na pitanja Telegrafa o budućim koracima Agencije za privatizaciju prema preduzeću "Jugoterm".

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA