SRPSKI GRAĐEVINAC U SOČIJU: Svakog trenutka očekujem da me privede policija!

- Uskoro će nas sigurno policija pronaći i odvesti. Ono što sigurno znam jeste da nam sledi deportacija, ali pošto nemamo para za kartu, poslaće nas u radni logor - kaže Miloš Bojić

  • 8

Lozničanin Miloš Bojić (21), koji kao građevinski radnik bez radne dozvole tri meseca radi u Sočiju, izjavio je danas da svakog trenutka očekuje da ga privede policija.

- Policija je tu, uskoro će nas sigurno pronaći i odvesti. Ono što sigurno znam jeste da nam sledi deportacija, ali pošto nemamo para za kartu, poslaće nas u radni logor kako bi odradili novac za dolazak kući - rekao je Bojić.

Bojić trenutno boravi u kompleksu na kom je radio zajedno s desetak kolega iz Srbije. Oni su uspeli da pobegnu ruskoj policiji, pošto je za 48 sati uhapšeno više stotina radnika koji su na izgradnji Olimpijskog kompleksa radili bez dozvole. Zbog uvođenja drugog stepena bezbednosti, ruska Federalna migraciona služba (FMS) sprovela je ozbiljnu kontrolu po gradilištima, na kojima radi veliki broj Srba.

Odbegli radnici su se posle dva dana skrivanja u šumama vratili u kompleks zbog dolaska konzula Milana Živkovića.

- Mislili smo da će se situacija posle razgovora sa njim rešiti ali izgleda da smo u bezizlaznoj situaciji jer nam nije mogao ništa obećati i garantovati - rekao je Bojić.

Naveo je da im je jako teško, da su ostali bez hrane, a da o kupatilu i sredstvima za higijenu više i ne razmišljaju. Bojić se nada da će vlasti u Srbiji moći da im pomogne da ostvare svoja prava i bezbedno dođu kući. Lozničaninu je pasoš oduzet 4. janura od kada nema nikakva dokumenta. Isprave su mu uzete kada je prelazio granicu s Avkazijom kao turista.

- Kada sam dolazio u Soči potpisao sam ugovor sa firmom "Hey You" iz Čačka i oni su po ugovoru morali da obezbede radnu dozvolu. Međutim, to se nije desilo i ovde smo ostali kao turisti, te smo stoga morali svakih mesec dana da prelazimo granicu kako bi nam se boravak produžio - pojasnio je Bojić.

Oko 30 radnika iz Srbije je pritvoreno u Sočiju jer nisu imali neophodna dokumenta za rad, a kako je agenciji Beta rečeno u diplomatskom predstavništvu Srbije, ambasada Srbije u Moskvi aktivno radi na pronalaženju rešenja za njihov problem.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zuki

    19. januar 2014 | 22:13

    Pa normalno je da ne mozes da radis bez radne dozvole,nista vam rusi nisu krivi sto su vas prevaranti odveli tamo na slepo,al opet jeste zalosno muke srpske...

  • peki

    19. januar 2014 | 21:22

    Hey you. Aaaaaa. Pa kome vi verujete . Samo onaj ko je malouman moze krenuti na put bez da mu se udari radna dozvola pre polaska na put a i taj ko vas je pustio i turisticki nije puno pametniji.

  • Fan

    19. januar 2014 | 21:36

    Ruska braca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA