UNUK AUSTROUGARSKOG CARA: Prvi svetski rat bi izbio i bez atentata

- Da nisu ispaljeni hici u Sarajevu rat bi izbio par nedelja kasnije. Treba sagledati ukupnu situaciju. Verujem da tada niko nije mogao zamisliti da će se sve pretvoriti u jedan veći rat. Svi su polazili od toga da će doći samo do manjeg konflikta - rekao je Karl Habsburg

  • 3

Unuk poslednjeg austro-ugarskog cara Karl Habsburg ocenio je da bi Prvi svetski rat izbio svakako i da nije bilo atentata u Sarajevu.

- Da nisu ispaljeni hici u Sarajevu rat bi izbio par nedelja kasnije. Treba sagledati ukupnu situaciju. Postojala je blic-mobilizacija na ruskoj strani, veza Rusije i Francuske i želja na austrijskoj strani da reši stanje sa Srbijom, u krajnjem slučaju i oružjem. Verujem da tada niko nije mogao zamisliti da će se sve pretvoriti u jedan veći rat. Svi su polazili od toga da će doći samo do manjeg konflikta - objasnio je on u intervjuu agenciji APA, odbijajući pripisivanje krivice za Prvi svetski rat caru Franji Josifu i njegovom ultimatumu Srbiji.

Pripadnik porodice Habsburg naglašava da svaki čovek, koji se ozbiljno bavi istorijom, zna da se radilo o ratu koji je nastao iz jedne situacije, u kojoj veliki broj ljudi nije znao u kom pravcu sve ide.

- Od toga ne bih u potpunosti izuzeo ni Austriju, ni moje pretke. Međutim, pripisivanje krivice jednoj osobi ili zemlji je zasigurno pogrešno. Ako se krivica treba pripisati onda moramo reći da se ona odnosi na "osnovnu tendenciju nacionalizma - koja je vodila u Prvi svetski rat.

Habsburg je kazao da se unutar porodice vode razgovori o tome koji su ispravni podaci koje treba sagledati kako bi se delovalo protiv "glupih optužbi" kao što je da je "car Franjo Josif izazvao Prvi svetski rat".

Istovremeno je rekao da naravno i kod porodice Habsburg "nije sve bilo optimalno", ali da ne može dozvoliti da se samo njoj pripiše krivica.

On je Austrijance i njihov odnos prema istoriji okarakterisao kao šizofrenija.

- Živimo u zemlji koja ima interesantnu argumentaciju, jer s jedne strane veoma rado ukazuje na prošlost i koja je profitirala od istorije, a na drugoj negira delove iste. To je tačka, koja ponekad sadrži tendencije šizofrenije - kazao je Habsburg koji je istakao da je i zvanična Austrija uvek imala pristup da se što manje suočava sa istorijom.

Što se tiče sadašnjeg angažovanja spoljne politike Austrije za zapadni Balkan on je kazao da je to dobro, jer smatra da Austrija ima "prirodno razumevanje" za ono što se tamo dešava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    22. januar 2014 | 12:50

    I nek ga je zgruvoooo!;)

  • Nikola

    22. januar 2014 | 13:42

    ma jel moguce da je sagledao jedan zapadnjak realno stvari.

  • I.N.A.T

    22. januar 2014 | 14:37

    Ma ko njega pita za bilo šta? Şvaba su rešile da na nas prebace krivicu za rat.,,,,, ne ni me čudilo da nas optuže i za 2.svetski rat.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA