KONAČNO: Kim Džong Un traži mir!

Južna Koreja "ne bi trebalo da nepromišljeno sumnja, pogrešno tumači i ishitreno odbacuje naš iskren i važan predlog", dodaje se u pismu koje je uputio najviši vojni organ po direktnom naređenju severnokorejskog lidera Kim Džong Una

  • 10

Severna Koreja je danas apelovala na Južnu Koreju da okončaju neprijateljske vojne akte, što je još jedan u nizu očigledno pomirljivih gestova prema susedu na Korejskom poluostrvu koji je na njih do sada reagovao sumnjičavo.

Najnoviju maslinovu grančicu u vidu "otvorenog pisma" južnokorejskim vlastima je uputio najviši vojni organ po direktnom naređenju severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

- Da bismo utrli široki put za popravljanje odnosa Severne i Južne Koreje važno je da donesemo hrabru odluku o prekidu svih neprijateljskih vojnih akata, što je najveća prepreka koja podstiče nepoverenje i konfrontaciju - navedeno je u pismu Nacionalne komisije za odbranu (NDC).

Komisija je nedelju dana ranije poslala niz predloga apelujući na Seul da otkaže zajedničke vojne vežbe sa SAD i predlažući moratorijum na međusobno blaćenje između dva rivala. Seul je odbacio ove gestove, rekavši da se radi o propagandi i upozorio je da Pjongjang verovatno pravi teren za provokativni akt sa ciljem izazivanja sukoba.

- Na žalost, južnokorejske vlasti nisu promenile neodgovarajuće ponašanje i negativan stav - stoji u pismu.

Južna Koreja "ne bi trebalo da nepromišljeno sumnja, pogrešno tumači i ishitreno odbacuje naš iskren i važan predlog", dodaje se u pismu koje prenosi AFP.

Na Korejskom poluostrvu uvek dolazi do porasta tenzija uoči vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, koje se održavaju svake godine, a Pjongjang ih osuduje i smatra da predstavljaju provokativnu probu za invaziju. NDC u pismu ističe da se protivi vežbama samo zbog učešća SAD u njima.

Severna Koreja "nije tražila od južnokorejskih vlasti da ne sprovode vojne vežbe. Mi apelujemo na njih da prekinu vežbe za agresiju na svoje sunarodnike u saradnji sa spoljnjim snagama", zaključuje se u pismu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nezadovoljština

    24. januar 2014 | 11:55

    Samo bi jedan južnokorejski Samsung mogao da nahrani napaćeni i uplašeni narod ovog bednika. Samo zamišljam kako pred spavanje popije čašu rođačke krvi i zagrokće od sreće. Hrvatska televizija je napravila odličan dokumentarac o mračnom severu. Pronađite na YouTube-u (Sjeverna Koreja dokumentarac)

  • Т.М.

    24. januar 2014 | 11:56

    А да вас политичаре убаце мало у арену па да ви међусобно ратујете, шта мислите о томе паразитска гамади?

  • Srb^in

    24. januar 2014 | 11:07

    Pepa prase

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA