REKORDERI: Jedan profesor predavao 70, drugi 56 predmeta na univerzitetu u Brčkom

- Univerzitet je izvodio potpuno drugačije studijske programe od onih za koje su imali dozvolu, a većina profesora angažovano je u nastavi sa šest do sedam puta većom normom od dopuštene - navodi se u izveštaju

  • 4

Evropskom univerzitetu u Brčkom prošle nedelje je trajno zabranjen dalji rad zbog činjenice da ne ispunjava uslove za rad i obavljanje delatnosti prema važećim propisima iz područja visokog obrazovanja. Oštećeno je preko hiljadu studenata.

Tokom šestomesečnog upravnog nadzora utvrđene su najteže povrede zakona. Jedan profesor održavao je nastavu na 56, a drugi na 70 nastavnih predmeta. Univerzitet pohađa oko 1.400 studenata od kojih trećina njih dolazi iz Hrvatske, piše Večernji list.

Na univerzitetu su se mogli studirati razni društveni smerovi: farmacija, sestrinstvo i sanitarno inžinjerstvo i stomatologija, a cene studiranja kretale su se od 9.000 kuna (1.200 evra) do 28.000 kuna (3.600 evra).

- Univerzitet je izvodio potpuno drugačije studijske programe od onih za koje su imali dozvolu, a većina profesora angažovano je u nastavi sa šest do sedam puta većom normom od dopuštene. Od 60 profesora, koliko im je potrebno po standardima za izvođenje nastave, Univerzitet ih ima zaposleno samo deset, ali ni jedan od njih ne ispunjava zakonske uslove u pogledu izbora u zvanje - navodi se u izveštaju.

Studenti su ogorčeni i smatraju da su oni zapravo samo usputne žrtve politike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elda

    27. januar 2014 | 18:14

    Dragi "studenti", znali ste vi koji fakultet upisujete. Gdje na svijetu postoji fakultet u trznom centru? Islo se na rizik i vjerovanje da nece niko nista poduzeti kao sto se nigdje u BiH pa i u regionu ne poduzima. Cilj je bio doci do diplome i harati kao ti vasi profesori, te ostali neobrazovani drzavnici, zdravstveni radnici, prosvjetni radnici...zato drzava jeste u ovakovom stanju, njome vladaju umovi osnovaca, a Boga mi od nekih su i djeca iz obdanista pametnija.

  • Pop

    27. januar 2014 | 18:16

    Nije to samo u Brčkom to je svagdje u ovoj državi profesori neće u penziju kad trebaju predavaju po 15 predmeta a koliko mladog kadra ima na birou boga pitaj,i nije samo pitanje profesora nego mnogo drugih.

  • Т.М.

    28. januar 2014 | 08:07

    Свака част на коментарима. Шта рећи кад сте све објаснили.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA