Tito planirao da pobegne u Švajcarsku ako...

Posle rezolucije Informbiroa i sukoba sa Sovjetskim Savezom, Josip Broz Tito je razmišljao čak i da napusti Jugoslaviju ukoliko je Sovjetski Savez napadne ili okupira

  • 24

Najnovija istraživanja pokazuju da je u vreme najvećeg pritiska Sovjetskog Saveza na Jugoslaviju 1948. godine, Josip Broz Tito razmišljao i o bekstvu iz zemlje.

Posle rezolucije Informbiroa i sukoba sa Sovjetskim Savezom, Josip Broz Tito je razmišljao čak i da napusti Jugoslaviju ukoliko je Sovjetski Savez napadne ili okupira, piše Blic.

- Britanski obaveštajci poslali su sa terena u centralu svoje tajne službe podatak da je za vreme najžešće krize i sukoba između KPJ i KP SSSR-a i njegovih satelita „Tito kontaktirao vlasti Švajcarske u nameri da sazna da li postoji mogućnost da dobije azil u toj zemlji" - navodi Goran Nikolić, autor knjige „Tajne službe Velike Britanije" koja će biti predstavljena javnosti u februaru.

Britanske tajne službe bile se veoma aktivne u Jugoslaviji četrdesetih i pedesetih godina, pa su njihovi agenti saznali i podatak o Titovom interesovanju za azil u Švajcarskoj, piše Blic.

Nikolić u knjizi navodi da je britanska služba imala ključnu ulogu u puču organizovanom 27. marta, za koji je bio zadužen obaveštajni oficir SOE Džordž Tejlor, koji je u Beograd stigao po ličnom naređenju Vinstona Čerčila.

- U zvaničnoj istoriji britanske tajne službe navodi se „da je puč bio ogroman uspeh britanske propagande, iako je nažalost kratko trajao i ubrzao nemačku invaziju na Jugoslaviju i Grčku" - kaže Nikolić koji u svojoj knjizi navodi i da su Britanci upozorili Jugoslaviju na napad 6. aprila 1941. koji će Nemačka izvesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ¥¥¥

    28. januar 2014 | 00:15

    ma Tito je bio najveci protivnik u istoriji Srbije, napravio pokrajine vojvodinu i kosovo, igrao se sa kartom a niko nije smeo nista da mu kaze, terao siptare da se kote tako sto im je svakom 11. detetu bio kum, znao da samo oni mogu da imaju toliki...a mi smo ga voleli glupi Srbi a on nas samo kopao i kopao, more.. da je Aleksandar bio pametan i za.ebao krvate i slovence, a on napravio zajednicku drzavu, danas bi na balkanu bile samo Srbija i Grcka...

  • Dejan B.

    28. januar 2014 | 00:03

    Sad smo svi pametni,ali dok je bio ziv niko nije smeo da pisne

  • Deki

    28. januar 2014 | 00:32

    On je bio vanzemaljac... ne trebaju mu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA