Srpske svinje žrtve ulaska u EU?

U Srbiji je obavezna vakcinacija protiv svinjske kuge, dok EU ne dozvoljava njenu upotrebu

  • 6

Uzgoju svinja u Srbiji predstoje sve veći izazovi zbog otvaranja tržišta i konkurencije evropskih proizvođača.

Stručnjaci za poljoprivredu i ekonomisti, naročito veliki problem je nemogućnost izvoza mesa u EU zbog vakcinacije protiv svinjske kuge.

Odogovor na pitanje - da li se svinjama u Srbiji "crno piše" - zavisiće od sposobnosti srpskih proizvođača da se prilagode i izbore sa oštrom konkurencijom, ali i spremnosti države da poveća izdvanja za agrar.

U Srbiji je obavezna vakcinacija protiv svinjske kuge, dok EU ne dozvoljava njenu upotrebu.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović smatra da svinjarstvo u našoj zemlji neće biti ugroženo evropskim integracija Srbije, jer mi već sada poslujemo na osnovu Sporazuma o stabilizaicji i pridruživanju.

- Ono što je neminovno i što ćemo morati u vrlo kratkom roku da uradimo jeste prestanak vakcinacije protiv svinjske kuge, koji nam je veliki teret i za izvoz svinjskog mesa u Rusiju koja je naš veliki potrencijalni partner, jer nam ne dozvoljavaju provoz mesa preko teritorije EU - naglasio je Budimović.

Srpski proizvođači, kako je rekao, ne treba da idu na količinu, jer tu ne možemo se izborimo sa pojedinim evropskim zemljama koje su dosta odmakle po broju svinja i prasadi, ali možemo da im pariramo kroz više faze prerade i tradicionale proizvde.

Predsednik Zadružnog saveza Beograda u Privrednoj komori Beograda Velimir Radojević kaže da će srpski izvoz biti blokiran sve dok se ne iskoreni svinjska kuga u Srbiji.

Radojević je rekao da će u narednom periodu u Srbiju biti povećan uvoz mesa u našu zemlju i da će doći jaki evropski proizvođači sa nižim cenama, boljim kvalitetom, ali i većim subvencijama svojih država, što ih sve čini konkurentnijim.

- Mora da se standardizuje proizvodnja u Srbiji, smanje troškovi i povećaju podsticaji - dodao je on.

Ekonomista Miroslav Zdravković smatra da će "nadrljati svinje u Srbiji i da će biti najveće žrtve evrointegracija". Zdravković kaže da će u procesu liberalizacije i pridruživanja EU svinje u Srbiji biti sve manje poželjne životinje i skupe za čuvanje.

On je rekao da Srbija ima višak obradive zemlje i manjak subvencija, dok na primer Nemačka ima višak subvencija i tehnologija, a manjak zemlje.

- Onda se fer trgovina formira na horizontali: kukuruz iz Srbije hrani nemačke svinje, a onda se one tamo prerade i u Srbiju plasiraju kao jeftiniji proizvod. Mi njima kukuruz, oni nama svinjetinu - naveo je Zdravković.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    30. januar 2014 | 13:51

    Kod njih navodno nema svinjske kuge. A razmislite malo što ovi naši tajkuni uvoze zamrznuto svinjsko meso iz EU kome je istekao rok trajanja i koje kupuju za bagatelu, a ovamo nam ga prodaju kao sveže meso? Jednostavno hoće da unište srpskog seljaka i sebi nagomilaju profit. Umesto da ih marica kupi zbog trovanja sopstvenog naroda, vi ovamo svirate ku*cu o vakcini protiv svinjske kuge koja je daleko bezopanija po ljude od silnih hormona i aditiva kojima filuju svinje u Eu, o ishrani svinja gmo hranom da ne govorim.

  • Gaja

    30. januar 2014 | 17:00

    Vise volim svinju nego EU

  • Pedja

    30. januar 2014 | 14:08

    Al su pametni, aj oni nama kukuruz, a mi njima obrađene svinje. To znači da mi njima npr. " damo kukuruz po 1e , a on nama sniclu po 3e. "Njima dedžep raste nama krče creva. A ako hoćeš čvarke moraćemo da pisemo molbu švabama, pa ako odobre, možda se i kavurma promuva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA