Ovo su svetski brendovi koje su kupili Kinezi (FOTO)

Među najznačajnijim svetskim robnim markama koje su pokupovali kineski tajkuni našli su se i Motorola, IBM, Hamer, Londonski taksi, Volvo...

  • 9

Kineski tajkuni su poslednjih godina pokupovali veliki broj poznatih američkih i evropskih kompanija, a mi vam predstavljamo neke od najpoznatijih transakcija.

Aerodrom Hitrou

Ogranak kineskog državnog fonda "Čajna investment korporejšen" kupila je deset odsto udela u londonskom aerodromu Hitrou za 560 miliona evra.

Volvo

Kineski proizvođač vozila "Džili" kupio je švedsku fabriku automobila "Volvo", koja je bila vlasništvo američkog Forda, za oko dve milijarde evra.

Saab

Grupa Švedski automobili ("Swan") saopštila je da je zaključen načelni ugovor o prodaji Saaba kineskim partnerima Pang Da i Zijang jangmen Lotus automobils za 100 miliona evra.

Motorola

Kineski proizvođač kompjuterske tehnike Lenovo ugovorio je sa Guglom kupovinu segmenta Motorola mobiliti za 2,9 milijardi dolara. Gugl je kupio kompaniju Motorola mobiliti 2012. godine za 12,5 milijardi dolara.

Filips

Poslednji deo paketa deonica od 30 odsto u vlasništvu holandskog Filipsa kupila je firma "TP vižn". Za korišćenje imena Kinezi će Filipsu plaćati 2,2 odsto od godišnje prodaje.

Londonski taksi

Kinezi koji su kupili Volvo pazarili su i britansku kompaniju koja proizvodi slavni londonski taksi. "Džili holding" grupa je uzela "Mandžaniz bronz holdings" za svega nešto više od 11 milona funti. Kinezi su prethodno posedovali 20 odsto vrednosti te kompanije.

MG Rover

Kompanija Nanjing kupila je nekadašnji ponos britanske auto-industrije MG Rover za 60 miliona funti.

Hamer

Dženeral motors je prodao Hamer. Cena nije saopštena, ali se procenjuje na manje od 500 miliona dolara. Kupac je "Sičuan Tengzong hevi indastrijal mašineri kompani".

Smitfild

Šuangui grupa kupila je jednu od najvećih američkih kompanija za proizvodnju mesa i suhomesnatih proizvoda Smitfild fuds za 4,7 milijardi dolara.

IBM

Kineska grupa Lenovo kupila je od američkog IBM poslove proizvodnje jeftinih kompjuterskih servera za 2,3 milijarde dolara.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lukavipjer

    3. februar 2014 | 11:12

    ekonomisti,političari čitajte ovo !!!!!!! EU PUCA!!!!!!!! neka druga priča _____>>>>

  • xxx011

    3. februar 2014 | 11:33

    Došlo vreme za naplatu,pojesce ih žuti!

  • Кроасан

    3. februar 2014 | 13:26

    И чајну кобасицу су купили.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA