Hakeri tuže nemačku vladu zbog špijuniranja!

Grupa kompjuterskih hakera saopštila je da su nemačka kancelarka Angela Merkel i njena vlada tolerisali špijuniranje i zapravo čak i pomagali američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji i britanskoj obaveštajnoj agenciji GĆQ da špijuniraju nemačke građane

  • 0

Grupa kompjuterskih hakera i boraca za zaštitu ljudskih prava iz Nemačke saopštila je da su protiv nemačke vlade podneli tužbu zbog navodnog kršenja zakona pomaganjem inostranim špijunima.

U saopštenju "Kaos kompjuter kluba" i Međunarodne lige za ljudska prava se navodi da su te organizacije podnele tužbu u kojoj se tvrdi da su nemačka kancelarka Angela Merkel i njena vlada tolerisali špijuniranje i zapravo čak i pomagali američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji i britanskoj obaveštajnoj agenciji GĆQ da špijuniraju nemačke građane, prenela je agencija AP.

Kao dokaz za te tvrdnje, pomenute organizacije navode dokumente koje je u javnosti objavio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden, a koji ukazuju na masovno špijuniranje širom sveta koje je sprovodila NSA.

U saopštenju se navodi da bi ta tužba trebalo da podstakne "odavno neophodnu istragu federalnih tužilaca" u vezi navoda da su nemački zvaničnici i inostrani špijuni prekršili nemačke zakone.

Nemačko državno tužilaštvo već nekoliko meseci razmatra mogućnost pokretanja istrage oko aktivnosti američke NSA.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA