NBS: Pašće kamate ako ekonomija bude trajnije stabilna

- Za štediše je najvažnija sigurnost banaka i raspoloživost sredstava u bankama - rekao je predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić

  • 3

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić izjavio je da su štedni ulozi u bankama Srbije sigurni i ocenio da je moguć pad bankarskih kamata.

Uslov za tako nešto je održavanje stabilnosti domaće ekonomije, ali i inflacije na niskom nivou.

- Za štediše je najvažnija sigurnost banaka i raspoloživost sredstava u bankama. U domaćim bankama postoje kompetentni ljudi, bar u velikoj većini njih, koji vode računa o njihovoj stabilnosti i sigurnosti - rekao je Savić.

Govoreći o mogućnosti skorijeg pada kamata u domaćim bankama, Savić je ocenio da će to biti moguće ukoliko stabilnost ekonomije bude održana na postojećem nivou i inflacija ostane na niskom nivou, poput sadašnjih četiri odsto.

Savić je rekao da kamate u Srbiji polako padaju i to je dobro.

Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić rekao da je država još ranije osigurala stabilnost bankarskog sistema tako što je garantovala za štedne uloge do 50.000 evra, a takvih uloga ima oko 90 odsto od ukupno 8,5 milijardi evra koje se nalaze na štednji u bankama.

Bez obzira na sve to, građani treba da obrate pažnju u kojoj banci štede, upozorio je Pitić.

Kriza u Srbiji uticala je i na banke i njima je danas teško da nađu dobre klijente kojima će plasirati kredite, jer je tražnja za kapitalom mala, objasnio je Pitić.

Sosijete ženeral banka je i pod kontrolom svoje centrale iz Francuske i pod nadzorom NBS, tako da je praktično nemoguće da se ne poštuju pravila domaćeg bankarskog zakona i pravila EU, koja su i oštrija od domaćih, objasnio je Pitić.

Kada je reč o kamatama na dinare, Pitić je rekao da se može očekivati da one padnu ako inflacija ostane na sadašnjih četiri odsto.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA