OTKRIVAMO: Kralj Aleksandar I hteo da ukine ćirilicu!

Kralj Ujedinitelj je 1929. godine razmišljao da predloži potpuno ukidanje ćirilice u Jugoslaviji i da se pređe na latinicu kako bi ojačao duh jugoslovenstva

  • 22

Kralj Aleksandar I Karađorđević u narodu prozvan "Ujedinitelj" prvi je kralj Jugoslavije, a pre toga regent kraljevine SHS je predlagao ukidanje ćirilice i potpuni prelazak na korišćenje latinice, jer je smatrao da će to pismo učiniti duh jugoslovenstva jačim.

Prema istorijskim zapisima u Arhivu Srbije u koje je Telegraf.rs imao uvid, stoji zapis dešavanja u 1929. godini, a u njemu pored osnivanja kraljevine Jugoslavije i krunisanje Aleksandra I Karađorđevića za kralja Ujedinitelja zapisano je i da je sam kralj razmišljao i predlagao ukidanje ćirilice.

U pomenutom zapisu u mesecu oktobru stoji da je kralj Aleksandar I planirao ukidanje ćirilice i prelazak na latinično pismo, a sve u cilju jačanja duha jugoslovenstva, tada se još videlo razjedinjenih naroda Srba i Hrvata.

- Kralj Aleksandar I je čvrsto verovao u ideju Jugoslavije te nije isključeno da je razmišljao o opciji ukidanja ćirilice iako takav predlog zvanično nikada nije predložen - kaže za Telegraf.rs istoričar Mile Bjelajac.

Nije tajna da je kralj Aleksandar I Karađorđević čvrsto verovao u ideju Jugoslavije i činio sve da što je moguće više ujedini Srbe, Hrvate i Jugoslovene, a da sve nije tako bajno pokazalo se i na banalnom primeru kada je fudbalska reprezentacija Jugoslavije putovala u Montevideo na SP i kada su fudbaleri iz Hrvatske bojkotovali nacionalni tim, pa su na put išli samo Srbi.

Podsetimo Aleksandar I Karađorđević naslednik je Petra I Oslobodioca i nosio je titulu kralj od Jugoslavije, a ubio ga je u atentatu u Marselju 9. oktobra 1934. Vladimir Georgijev Kerin, zvani Vlado Černozemski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    9. februar 2014 | 16:13

    Au pa ovaj bi nam doneo vece zlo nego ustase.

  • Ljuti Četnik

    9. februar 2014 | 16:24

    Ne branim Idiota Aleksandra, ali čirilicu nije hteo da ukine, na krfskij deklaracije 20 juna 1917. se ćirilica izjednačila sa latinicom što su i hrvati prihvatili. (Idiotom ga nazivam jer je on bio glavni ujedinitelj Srba, Hrvata i Slovenaca)

  • Тика

    9. februar 2014 | 16:24

    Pa gledao je da hrvatima sve udovolji a hrvat nikad nije bio zadovoljan, i na kraju hrvati dobili drzavu na tacni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA