Vakcine protiv zauški i boginja izazivaju autizam?

- Pri reakciji na MMR vakcinu, telo deteta proizvodi antitela koja napadaju mozak i razlažu mijelin. Nijedno od dece koja nisu obolela od autizma nije ispoljilo proizvodnju antitela - izjavio je virusolog i imunolog Todor Jovanović

  • 31

Nadležne institucije i lekari u Srbiji koji su zaduženi za sprovođenje imunizacije u našoj zemlji ćute o tome da je potvrđena veza između vakcinacije dece vakcinom MMR (protiv malih boginja, zauški i rubeola) i oboljevanja od autizma tvri imunolog i virusolog Todor Jovanović.

On smatra da su šanse da se nevakcinisano dete zarazi malim boginjama, zauškama ili rubeolama mnogo manje nego da vakcinisano dete oboli od autizma.

- Još je davne 1988. godine britanski medicinski časopis "Lancet" objavio je istraživanje gde je otkriveno da MMR vakcina može da predstavlja uzrok autizma. Naime, pri reakciji na MMR vakcinu, telo deteta proizvodi antitela koja napadaju mozak i razlažu mijelin. Mijelin oblaže nervna vlakna i služi kao izolacija, pa zahvaljujući tome nervni signali mogu da prolaze kroz telo. Nijedno od dece koja nisu obolela od autizma nije ispoljilo proizvodnju antitela, koja predstavljaju znak neobične reakcije na vakcinu protiv malih boginja - navodi Jovanović za Alo.

Višedecenijska debata o vezi autizma i MMR vakcine u Engleskoj se završila tako što roditelji sami biraju koje će vakcine dete primiti, jer je komisija Ministarstva zdravlja utvrila da ta  veza postoji.

Roditelji koji ne žele da vakcinišu svoju decu u Srbiji suočeni su sa kaznama, sudskim sporovima i pretnjama Centra za socijalni rad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partybreaker

    8. februar 2014 | 01:14

    I sta sad posle ovakvog teksta ja kao roditelj treba da uradim?? Ajde sad produbite temu....organizujte debate , zovite doktore da otvoreno kazu kako stvari stoje ili se vec bavite onim sto stvarno treba a to je istrazujte, kopajte dajte dokaze da znamo sta nam uvaljuju sve.

  • Cole

    8. februar 2014 | 10:01

    Nema sanse za ovakvu debatu.. Znate li koje pare su tu u igri? Verovatno ko god pokusa da dokaze stetnost vakcina bude lepo podmazan da odustane od toga.. Daj boze bar da ih ukinu kao obavezu, pa ko zeli nek se bocka.

  • Prof.Biologije

    8. februar 2014 | 08:27

    Ni jedan naš lekar svojoj deci ne daje vakcine, jer zna da su jako štetne jel smanjuju imunitet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA