U Đerdapu su jeli kavijar pre 8.000 godina!

Naučnici projekta BEAN (Bridging the European and Anatolian Neolithic) izolovali su DNK skeleta starog oko 9.000 godina iz Vlasca koji se nalazi na Đerdapu

  • 3

Naučnici projekta BEAN (Bridging the European and Anatolian Neolithic) izolovali su DNK skeleta starog oko 9.000 godina iz Vlasca koji se nalazi na Đerdapu. Na ovaj način moglo bi da se ispita čime su se hranili ljudi koji su naseljavali ovo područje, a zasad se zna da su imali priliku da jedu i morune bogate kavijarom, koje su stizale iz Crnog mora.

Zahvaljujući ovom projektu do kraja godine mogli bismo prvi put u istoriji da saznamo ne samo o poreklu ovih ljudi, već i o tome kakva je bila boja njihovog tena, očiju, pa i od kojih bolesti su bolovali. Mogao bi i da se ispita podatak koliko su dugo dojile tada žene jer se smatra da je dojenje kratko trajalo, a da su one vrlo brzo posle porođaja ostajale u drugom stanju.

- Doći ćemo do podataka o vrsti hrane koju su jeli, kao i da li je postojala razlika u ishrani kroz vreme. Na Đerdapu je iskopano i oko 40 skeleta novorođenčadi sahranjenih ispod kuće pre oko 6.200 godina. DNK analiza je pokazala podjednak broj muške i ženske dece, što nam govori da nisu "žrtvovali" decu određenog pola, već da jednostavno nisu mogla da prežive. Znamo da su kuće tada već bile grejane, sa ognjištem, i da su se žene porađale u kući - objašnjava fizički antropolog i rukovodilac projekta pri Laboratoriji za bioarheologiju Filozofskog fakulteta, prof. Sofija Stefanović za "24 sata".

U projektu BEAN, koji sa 2,5 miliona evra finansira Evropska unija, učestvuju naučnici sa osam svetskih univerziteta, među kojima su i naučnici sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Naš tim, pored prof. Stefanović, predstavljaju i dr Marija Radović, Jelena Jovanović, Ivana Živaljević i kolega iz Francuske Kamij de Begdelijevski.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA