Peticija za oslobađanje Kapetana Dragana

Dragan Vasiljković nalazi se skoro devet godina, bez ikakve optužnice presude ili bilo kakvog dokaza, u samici maksimalno čuvanog zatvora u Sidneju. Njegova supruga pokrenula je peticiju za njegovo hitno oslobađanje

  • 13

Supruga Dragana Vasiljkovića (Danijela Snedena), poznatog i kao Kapetan Dragan, Nada Lukić Brus, pokrenula je peticiju na portalu change.org, kako bi pokušala da oslobodi svog supruga iz zatvora. Peticija "Oslobodite Danijela Snedena", adresirana je na glavnog državnog pravobranioca Australije, senatora Džordža Brendisa i federalnog ministra pravosuđa Majkla Kinena.

- Zamislite sebe zatvorenog skoro devet godina, bez ikakve optužnice, presude ili bilo kakvog dokaza protiv sebe. Sada, zamislite da ste australijski državljanin u Sidneju koji sedi u samici maksimalno čuvanog zatvora. To, međutim, nije izmišljena priča, to je stvarnost Danijela Snedena - piše Nada Lukić Brus o uslovima u kojima se nalazi njen suprug Dragan Vasiljković.

On se našao iza rešetaka zato što su hrvatske vlasti 19. januara 2006. podnele zahtev za njegovo izručenje. Iako se u zahtevu navodi samo da ga traže zbog ispitivanja, "hrvatska vlada je odbila da dođe u Australiju i ispita ga". Umesto toga, i dalje zahtevaju ekstradiciju, uprkos činjenici da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, pošto je proveo široku istragu, formalno saopštio da "Sneden nije osoba od interesa za procesuiranje".

Danijel Sneden je 59-godišnjak koji se doselio u Australiju iz Srbije 1969 godine. Kao tinejdžer postao je australijski državljanin, a kao mladić služio australijsku armiju. On je visokostručni pilot, golfer i strastven fotograf, navodi se na sajtu change.org. Kada je, 1991. godine izbio rat u Krajini, Sneden u Jugoslaviji vodio svoj biznis sa čarter avionima.

- Članovi vlade Srpske krajine predložili su mu da im pomogne, kako bi se civili zaštitili od agresije. Najbolji način za odbranu bila je bolja obuka, a on je godinu dana rukovodio obukom. Postao je poznat po imenu Kapetan Dragan. Mnogi su ga gledali kao heroja. Sneden je ustanovio i najveću humanitarnu fondaciju u istočnoj Evropi, "Fond Kapetana Dragana", čiji je cilj bio da pomaže svim žrtvama rata u Jugoslaviji, bez obzira na njihovo etničko ili versko poreklo  - navodi Nada Lukić Brus.

Vasiljkovićeva supruga dalje objašnjava da su nevolje njenog muža počele "člankom objavljenim na prvoj strani "Australijena", pod naslovom "Komandir srpskih odreda smrti živ i zdrav i podučava golf u Pertu". Sneden je odlučio da pokrene sudski postupak protiv kartela Mardokovih medija. "Proces je trebalo da počne u februaru 2006, ali je grubo zaustavljen".

Lukić Brus je navela da Vasiljković nije bio u mogućnosti da iznese dokaze o svojoj nevinosti pred australijskim sudom, kao i da su mu uskraćena osnovna ljudska prava. Ona je zatražila podršku javnosti za hitno oslobađanje Danijela Snedena.

- Iako svako ima pravo na pošteno i fer suđenje, on se tretira kao da je kriv iako suđenja nije ni bilo. Provodi dane u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem u Parkliju (Sidnej) sa osuđenim ubicama i silovateljima. To je nepravedno - poručila je Nada Lukić Brus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    11. februar 2014 | 13:37

    Ostavljen od Srbije na milost i nemilost dzelatima katolicki,anglosaksonkim i probisvetima koje kakvim !!! Bog neka mu pomogne kad ja ne mogu ! Ziveo kapetane i hvala ti za sve !!!!

  • Djole

    11. februar 2014 | 14:24

    Cojstvo junaštvo postenje ,pomozite kapetanu jer ja ne mogu...

  • Ime

    11. februar 2014 | 14:08

    Neka Ti Bog podari snage da preživiš ovu golgotu.I izadješ živ iz iste.Srpski sine tretiran od iste kao maćehe a ne Majke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA