ZEMLJOTRESI O KOJIMA NIKO NE PRIČA: Završena sezona za Kefaloniju i Zakintos! (FOTO)

Ostrva Zakintos, Kefalonija i Lefkada pretrpela su znantna oštećenja i praktično su razrušena. Među najoštećenijim gradovima na jugu Grčke su Parga i Liksuri

  • 14

Sezona letovanja na Zakintosu, Kefaloniji, Kefkadi i u Pargi je po svemu sudeći završena, iako još nije ni počela. Novi zemljotres jačine od 5 stepeni Rihterove skale pogodio je noćas oko dva sata Zakintos. Nema podataka da li je neko povređen.

Potresi jači od 4 stepeni Rihtera još od 26. januara potresaju ostrva Zakintos, Kefaloniju i Lefkadu, a prilično oštećena je i Parga. Prema podacima seizmoloških zavoda, od 26. januara, kad su zemljotresi počeli, do danas, zabeleženo je ukupno više od 1.450 potresa na ovim ostrvima. Njih oko 400 bilo je jače od 3 stepena Rihterove skale.

Vodovodne cevi su u mnogim mestima popucale, pa je veliki broj stanovnika ostao bez vode. Zemljotresi su napravili problema i u snabdevanju strujom, a oštećeni su i mnogi putevi.

- Drugi jači zemljotres koji je pogodio Kefaloniju je skoro u potpunosti uništio moju kuću. Srećna sam samo zbog činjenice što u tom trenutku niko od moje porodice nije bio unutra - kaže Kristos Kirakatos.

Skoro 1.400 kuća na Kefaloniji je toliko oštećeno da je u njima nemoguće živeti. Vojska je na stadionu u Liksuriju razapela šatore u kojima sad žive ljudi koji su ostali bez doma. Muzej u ovom gradu pretvoren je u distributivni centar u kome se mogu nabaviti hrana i voda. Država, crkva i brojne privatne kompanije konstantno šalju namirnice, a veliki broj volontera pomaže u njihovoj podeli.

Seizmolozi Instituta za geodinamiku, koji je smešten u Atini, kažu da očekuju još potresa koji bi mogli da budu različite jačine. Oni su savetovali sve koji žive na ovim ostrvima da naprave plan za svoje sklonište u slučaju da njihov dom bude u sledećih nekoliko nedelja ili meseci srušen u zemljotresu.

Kefaloniju je 26. januara pogodio jak zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale koji je naterao uspaničeno stanovništvo na ulice. Najveća oštećenja tada su registrovana u dva najveća grada Kefalonije, Liksuriju i Argostoliju.

Novi zemljotres, koji je usledio oko nedelju dana kasnije (3. februara), bio je jačine od 6,1 stepen, a osetio se čak u Atini. Tom prilikom povređeno je 16 ljudi.

Kefaloniju i Zakintos je 1953. razorio zemljotres jačine 7,2 stepena Rihterove skale. Nebrojeno potresa zahvatilo je ova ostrva od 9. do 12. avgusta, a u njima je poginulo 455 ljudi. Isti predeo pogodio je i 1983. godine jak zemljotres jačine sedam stepeni Rihtera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malena

    11. februar 2014 | 19:11

    Zorice,ludačo nevidjena!

  • Ana

    11. februar 2014 | 17:31

    :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

  • Dacha

    11. februar 2014 | 20:08

    Mnogo mi je zao,Zakintos i Grke mnogo volim. Zorica po obicaju lupeta,ne likuj nad tudjom nesrecom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA