OŠTRO: Osuđeni na robiju zbog vređanja Erdogana

Odluka suda, na koju okrivljeni nemaju pravo žalbe, doneta je u trenutku kada je turska vlast kritikovana u zemlji i inostranstvu zbog usvajanja novih veb ograničenja, što se smatra najnovijim napadom na slobodu izražavanja

  • 4

Turski sud danas je osudio grupu demonstranata na dve godine zatvora, jer su uzvikivali parole kojima se, kako se smatra, vređa turski premijer Redžep Tajip Erdogan, objavili su lokalni mediji.

Ukupno 17 demonstranata tuženo je 2012. godine za "vređanje državnog službenika" uzvikivanjem parola tokom manjeg protesta protiv zdravstvene politike vlade, objavio je list "Hurijet".

- Tajip Erdogan: Sluga MMF-a, sluga šefova - uzvikivala je grupa.

Odluka suda, na koju okrivljeni nemaju pravo žalbe, doneta je u trenutku kada je turska vlast kritikovana u zemlji i inostranstvu zbog usvajanja novih veb ograničenja, što se smatra najnovijim napadom na slobodu izražavanja, preneo je AFP.

Mediji su objavili 8. februara da je turska policija upotrebila tog dana vodene topove i suzavac, kako bi rasterala više stotina ljudi, koji su u centru Istanbula protestovali zbog novih mera kontrole Interneta, koje je te nedelje usvojio parlament.

Tom prilikom je navedeno i da nove mere, ako ih odobri predsednik, podrazumevaju da vlasti mogu, za nekoliko sati, da blokiraju određene veb stranice, što opozicija smatra pokušajem vlade da spreči diskusije o korupcijskom skandalu.

Policija je ušla u istanbulsku aveniju Ištiklal oklopnim vozilima i vodenim topom rasterivala demonstrante, od kojih su neki nosili transparente i lepili plakate, preneo je tada Rojters.

Grupe demonstranata odgovorile su bacanjem kamenica i podmetanjem požara, pre nego što su se razbežale u sporedne uličice.

- Korupcija je na sve strane, svuda -  uzvikivali su demonstranti, kao varijaciju slogana korišćenog na antivladinim protestima održanim prošlog leta širom zemlje.

Turske vlasti tvrde da je cilj reforme zakona o Internetu zaštita privatnosti korisnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • turci postaju sultanat

    12. februar 2014 | 18:40

    Sa Erdoganom kao sultanom! Uskoro ce i serijat da uvedu! Ali definitivno hoce u Evropu! Hahaha!

  • G@Go

    12. februar 2014 | 20:08

    Erdorgan je king

  • besha

    12. februar 2014 | 22:28

    Jos kad bi vi znali sta je serijet ..uveli bi kao kao zakon u srbiji istog dana alui neznate nagadjate ..procitajte ,naucite ,obrazujte se...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA