BRAZIL: Suzavcem i gumenim mecima na demonstrante (FOTO)

U protestu, koji je organizovao pokret brazilskih seljaka-bezemljaša, učestvovalo je najmanje 15.000 ljudi, a povređeno je 30 policajaca i dvojica učesnika demonstracija

  • 0

Najmanje 32 osobe, većinom policajaca, povređene su danas kada je brazilska policija upotrebila suzavac i gumene metke da bi rasturila demonstracije u glavnom gradu Braziliji, javile su agencije, prenoseći saopštenja vlasti i demonstranata.

Asošijeted pres preneo je tvrdnju vlasti da je povređeno 30 policajaca.

U akciji protesta koji je organizovao pokret brazilskih seljaka-bezemljaša, učestvovalo je najmanje 15.000 ljudi, navodi Frans pres, prenoseći tvrdnju predstavnika demonstranata da je najmanje dvoje učesnika protesta povređeno.

- Kada je policija videla da uzimamo materijal iz autobusa (za postavljanje barikade) krenula je na nas gasom i svim drugim - rekao je neimenovani predstavnik demonstranata.

Protestni marš počeo je mirno, ali je sukob sa policijom počeo kako su se približili predsedničkoj palati. Predsednica Dilma Rusef nije bila u zgradi.

Zbog obima protesta, brazilski Vrhovni sud koji se nalazi kod trga gde je protest održavan, otkazao je zasedanje, navodi francuska agencija.

AP izveštava da je grupa demonstranata pokušala da uđe u zgradu, kao i da je policija rasterivala demonstrante koji su blokirali glavne puteve i pokušali da uđu u vladinu zgradu, kao i da su oni uzvraćali policiji kamenicama i komadima drveća.

Posle sukoba s policijom, demonstranti su se udaljili i otišli prema obližnjoj zgradi Kongresa.

Među demonstrantima su bili poljoprivredni radnici koji obeležavaju 30 godina od osnivanja Pokreta seljaka-bezemljaša (Movimento dos Trabalhadores Sem Terra, MST), jednog od najvećih u svetu.

Pokret decenijama zahteva od vlada obuhvatnu zemljišnu reformu i dodeljivanje neiskorišćenog zemljišta poljoprivrednicima, a razočaran je sporim napretkom koji je načinjen.

AP navodi da je po brazilskom ustavu iz 1988. moguće eksproprisati neiskorišćeno zemljište uz nadoknadu vlasniku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA