Upoznajte najmlađeg pčelara u Srbiji, ima 24 košnice i hrani porodicu!

Nikola Nikolić iz Paraćina ima tek 16 godina, a ozbiljno se bavi pčelarstvom. Uzgaja pčele, što je značajna stavka u kućnom budžetu njegove porodice koja živi od nadničenja

  • 10

Učenik drugog razreda Mašinsko-elektrotehničke godine u Paraćinu, Nikola Nikolić, još nije napunio ni 17 godina, a već se bavi ozbiljnim poslom. On je pravi dokaz kako njegova generacija ne misli samo na zabavu, kompjutere i

devojke.

 

Nikola proizvodi med i prodaje ga na veliko. Već sada to je velika finansijska pomoć kućnom budžetu njegove porodice koja živi od nadničenja, a sestra i on se školuju.

 

Nikola je pčelarenjem počeo da se bavi pre dve godine, tek što je završio osnovnu školu. U to vreme sa ocem je radio sezonske poslove i ozbiljno razmišljao kako da nađe bolji način da zaradi novac. Zainteresovao se za uzgoj pčela, a od NVO "Pravda" dobio je na poklon tri košnice sa rojevima.

 

 

- Odmah sam o svom malom pčelinjaku preuzeo kompletnu brigu. Prva znanja stekao sam na internetu i od svojih prijatelja pčelara. Te zime hladnoća mi je uništila dva roja, ali sam uspeo da društva kasnije namnožim. Sada imam 24 košnice. Najčešće do novih dolazim tako što rojeve hvatam u šumi, a često me i poznanici zovu da ih uklonim iz njihovih dvorišta. Do kraja godine imam ambiciozan plan da ih imam ukupno 100. To već obezbeđuje solidan profit od kog može da se živi - objašnjava ozbiljno svoju ekonomsku računicu Nikola.

 

Kaže da je i otac počeo da mu pomaže, pa očekuje da pčelarenje postane porodični biznis. Isplativije je od nadničenja u svakom slučaju. Tegla meda u maloprodaji košta pet evra, ali na veliko je to znatno niže, oko 400 dinara. I to dobro dođe, tako da je na taj način prodao sav prošlogodišnji med. Mada, mladi rojevi u početku su trošak. Treba kupiti šećer i obezbediti im hranu za zimu, a tu su i lekovi neophodni da bi se sprečile bolesti.

 

Prošle zime ovaj mladi pčelar imao je sreće i izgubio samo jednu košnicu. Ove sezone planira da pčele seli i

tako poveća proizvodnju.

 

 

- Posle bagrema, ja i moje košnice odlazimo na Frušku Goru na "lipu", a zatim "idemo na suncokret". Tu za oprašivanje proizvođači plaćaju do 7 evra po košnici, što nije malo. Pčele, inače, prepoznaju ljubav i pažnju i ne ubadaju onoga ko o njima brine. Zato retko kad radim u opremi mada je imam - objašnjava Nikola i navodi da svoj pčelinjak svakodnevno obilazi, a radi u njemu dva-tri puta nedeljno.

 

Najmlađi proizvođač meda u Srbiji ističe da ni školu ne namerava da zanemari. Iako u životu planira da živi od pčelarenja, diploma srednje škole biće mu sigurno potrebna.

 

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA