POZAJMICE U EPS-U: Nas kradu, a svojima dele šakom i kapom!

- EPS je jedno od najmnogoljudnijih preduzeća u našoj zemlji i birački potencijal kompanije nije zanemarljiv. Odluke se donose iz političke koristi - kaže Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja

  • 28

Odluka Vlade Srbije, odnosno resornih Ministarstva finansija i energetike da pristanu na uslove koje je postavio Sindikat EPS-a za novčanom pozajmicom, za neke ekonimiste nema uporište u ekonomskim pokazateljima i finansijskom stanju ove kompanije, dok je za druge potpuno normalna odluka, koja neće mnogo oštetiti državnu kasu. Dok jedni ističu da je ona posledica trenutnog političkog stanja, odnosno predizbornom kampanjom, drugi ističu da "sve što se pozajmi, mora da se i vrati" .

Podsetimo, Sindikat EPS-a je od nadležnih tražio pozajmicu od  50.000 dinara, koja je do juče, u nekoliko navrata odbijana. Jučerašnjim dogovorom pozajmljica je dozvoljena, ali nije poznato koliko će tačno iznositi, ni kada će se isplatiti. Predstavnici radnika su nakon razgovora izjavili da očekuju  da će pozajmice biti dodeljene do kraja februara ili početkom marta.

Vlada u pregovorima nije prihvatila zahtev Sindikata EPS-a o izuzimanju radnika ove kompanije iz sistema umanjenja zarada većih od 60.000 dinara.

Foto: Medija centar Beograd
Foto: Medija centar Beograd

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević, ocenio je da je ovakva odluka ministara direktno uslovnjena političkom kampanjom koja je u toku. On podseća da je ovaj identičan zahtev odbijen u prethodnih nekoliko meseci u nekoliko navrata, da bi se nakon odluke o raspisivanju izbora taj stav naprasno promenio.

- Uprkos govorima koje slušamo u prethodnih dvadesetak godina, ovde se suštinski ništa nije promenilo. Odluke se donose iz političke koristi. Svi znaju ko je postavio generalnog direktora EPS-a i sada treba misliti o svakom glasu na predstojećiom izborima. EPS je jedno od najmnogoljudnijih preduzeća u našoj zemlji i birački potencijal kompanije nije zanemarljiv. Takve odluke su donosile politički moćnici i do sada, a svedoci smo da se donose i u ovoj godini - kaže Kovačević.

On napominje da bi trebalo oni koji su zaduženi za poresku kontrolu treba da pažljivo prate slučaj, jer je veoma zanimljivo kako će se ta isplata konkretno izvrši, kakvi će biti uslovi pozajmice, kakva će biti kamata, i kako će se oporezovati.

- Oni koji se bave time znaju da poreski organi, bez obzira na političku vrh zemlje, imali su standardnu procreduru da ne zaračunavaju porez svima isto. Zato mislim da pažljivo treba da se posmatra ceo taj slučaj. Ukoliko javni sektor nastavi ovako da se ponaša, ne bi me začudilo da uskoro doživimo sudbinu Grčke, jer mnogo se više zadužujemo, nego što zarađujemo. Grčka je, međutim, prošla najgori svoj period sa tim zaduženjima, a nas to tek očekuje, ako se hitno nešto ne preduzme - objašnjava Kovačević.

Goran Nikolić, ekonomista, nema ovakvo mišljenje i ističe da pozajmica EPS-a svojim radnicima nije preveliki problem za budžet i naše javne finansije, jer "sve pozajmljeno, mora da se vrati".

- Po meni su mnogo veći problem preduzeća koja su u vremenu krize i opšte štednje isplatila 13. platu svojim zaposlenima bez ikakvog ekonomskog uporišta. To je novac koji je praktično poklonjen. Ovo sa EPS-om je nešto drugo. Radnici pozajmljuju novac koji moraju da vrate, tako da i onaj ko uzme ponuđenu svotu, mora da u narednom periodu smisli kako će je otplaćivati. Zato i ne vidim da je tu neki problem. Shodno inflaciji i drugim pokazateljima, oni na godišnjem nivou mogu da zarade oko 2000 dinara na celu sumu, a to nije nikakav problem za državu, bez obzira što to preduzeće ima nekoliko desetina hiljada zaposlenih radnika - ističe Nikolič.

Podsetimo, radnici ove kompanije su nekoliko puta najavljivali generalni štrajk u preduzeću ukoliko im se zahtevi ne ispuni.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    14. februar 2014 | 16:37

    Banda! Partijski poltroni dupelisci i jajare!

  • goga

    14. februar 2014 | 16:22

    Super hajdemo narode da i mi preko nasih sindikata trazimo pozajnice,u cemu je razlika EPS ili neka druga drzavna institucija npr skole,vrtici itd. NEMOZE im niko NISTA,pitamo se sta ce sledece da traze sram vas bilo Beograde ili Srbijo

  • Sladjan

    14. februar 2014 | 19:43

    Pomenute pare nisu "NASE" nego EpS-ove,jer su ih zaradili radnici Kolubare sa postignutih 4 rekorda u proizvodnji,i umesto sa predvidjenih -2 miliona, ostvarili visemilionsku zaradu u prosloj godini.Umesto da se radnici nagrade za najjacu proizvodnju ikad, radnici su konstantno kaznjavani i na kraju im skinuta 1 plata u obliku poreza,a druga ,tako sto im nije podeljena dobit preduzeca,tj 13-ta plata.Kolubara je proizvela taj novac,i po zakonu treba da ga podeli radnnicima,a ne celoj Srbiji i neradnicima koji rade u firmama koje proizvode gubitke!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA