Danas je dan sve dece obolele od raka. Danas pomozite koliko možete (FOTO)

Jednu od manifestacija organizovala su izlečena deca i njihovi roditelji okupljena u udruženja "Čika Boca", "Uvek sa decom", "Zvončica" u znak podrške mališanima koji su trenutno na lečenju

  • 1

Međunarodni dan dece obolele od raka obeležen je nizom manifestacija, a predstavnici udruženja roditelja ukazali su da više psihologa na klinikama i rana dijagnostika malignih bolesti povećava šansu za izlečenjem.

U znak podrške onim mališanima koji su trenutno na lečenju, izlečena deca i njihovi roditelji okupljena u udruženja "Čika Boca", "Uvek sa decom", "Zvončica" organizovali su smartmob. Oni su se okupili na platou Ðoke Vještice ispred Beograđanke, noseći parole podrške. Zatim su se preselili u park Milutina Milanković koji se nalazi između Tiršove i Pasterove gde su klinike u kojima se leče obolela deca.

U šoping centru Voždovac, u podne, deljeni su svima zlatni baloni sa porukom "Budi svoj, nisi broj", a programu su se priključili i Dragoljub Ðuričić sa svojim bubnjarima i MasterBlaster studio. Organizovana je i akcija šišanja pod nazivom "Ćelav sam, pa šta" pa svi koji su želeli mogli da se ošišaju, u znak podrške deci i mladima koji su na hemoterapiji.

I udruženje roditelja NURDOR (Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka) organizovalo je manifestaciju podrške oboleloj deci u šopin molu Delta siti. Na njoj je istaknuto da i najmanji potez svakog u Srbiji mnogo znači u borbi za zdravlje obolelih mališana.

Roditelji obolele dece kažu da se i dalje suočavaju da brojnim problemima. Neki od njih su: nedovoljan broj psihologa na klinikama gde se leče ovi mališani, kao i nedovoljno brza dijagnostika. Oni su istakli i da se deca leče lekovima za odrasle u dozama koje su za decu, ali i da su saveti o ishrane često neadekvatni. Takođe, istakli su da nedostaje palijativna nega za one kojima medicina više ne može da pomogne.

Svake godine u svetu od nekog oblika malignog tumora oboli više od 160.000 dece, oko 90.000 umre. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut u Srbiji je tokom prošle godine obolelo 339 dece uzrasta do 19 godina, što je 0,9 odsto svih slučajeva. Tumori mozga, leukemije i limfomi čine 45,4 odsto malignih bolesti dece do 19 godina. Stopa preživljavanja obolele dece u Srbiji je 65 do 70 odsto, dok je u zemljama Evrope više od 80 odsto.

Priču trogodišnje Teodore Obradović koja je potresla Srbiju, a koja ide uz ovaj dan, možete pročitati ovde.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saraji

    15. februar 2014 | 21:37

    Saosjecanje sa roditeljima. Znam sta je rak.. I ja sam ga imala i dalje se borim sa metostazama. Imajte vjeru.. To je 50 % izlecenja. A fondacije za rak bi trebala materijalno da pomogne djeci, tako i roditeljima. Mogu organizovati manifestacije, GRABITI novac, à ne davati onim kojim treba, je sramota... I tamo treba jedna dobra kontrola... Malisani moji, nek je sva sreca i bog svama..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA