Sindikati puni kao brod, imaju 60.000 kvadrata poslovnog prostora širom zemlje!

Uvidom u katastar nepokretnosti stiče se utisak da su sindikalci posle države najveći vlasnici nekretnina. Savez samostalnih sindikata (SSSS) ima evidentirane 102 nepokretnosti

  • 4

Posle informacije da je Savez samostalnih sindikata Crne Gore u pregovorima sa tamošnjim Ministarstvom spoljnih poslova oko prodaje 714 kvadrata u beogradskom Domu sindikata, i najave USS "Sloga" da će tužiti Savez samostalnih sindikata Srbije zbog "uzurpacije sindikalne imovine", postavlja se pitanje šta sve sindikati imaju.

Uvidom u katastar nepokretnosti stiče se utisak da su sindikalci, posle države, vlasnici ili besplatni korisnici najvećeg broja kvadrata u Srbiji! Tačnije, Savez samostalnih sindikata i njegove podružnice, pošto sindikalna imovina nasleđena od nekadašnjeg jugoslovenskog Saveza sindikata do danas nije podeljena, pišu "Večernje novosti".

SSSS, prema katastru, ima 102 upisane nepokretnosti samo u našoj zemlji, sa najmanje 60.000 kvadrata. Naime, u katastru je zavedeno i mnoštvo nekretnina koje se vode na lokalne sindikate, a čija kvadratura uopšte nije zabeležena. Prema nekim procenama, samo u centru Beograda sindikat ima oko 13.500 kvadrata ekskluzivnog poslovnog prostora.

Na vrlo malo nekretnina je SSSS uknjižen kao formalni vlasnik, uglavnom je korisnik državne ili držalac društvene imovine, pošto ona kod nas još nije zakonom prevedena u druge oblike. Prema katastru, on u vlasništvu ima 4.012 kvadrata u Domu sindikata u Beogradu i u suvlasništvu 1.662 kvadrata u Kikindi. Na trajno i besplatno korišćenje prostorije su mu dale lokalne samouprave u Smederevskoj Palanci, Leskovcu, Bačkoj Topoli, Novoj Crnji... Ali, za mnoštvo kvadrata koji se vode na sindikat, zbog krajnje neurednih katastarskih knjiga, ni do danas nije poznato ni ko je vlasnik, ni po kom osnovu se sindikat uopšte upisao u liste nepokretnosti. Negde se čak direktno navodi da su se sindikalne organizacije u određene prostorije useljavale bez pravnog osnova, kao, recimo, u Babušnici ili Topoli.

Željko Veselinović, lider USS „Sloga“, kaže da SSSS ima oko 66.000 kvadrata, od čega je više od trećine u Beogradu. I u glavnom gradu i u ostalim mestima širom Srbije njihove nekretnine nalaze se na najekskluzivnijim lokacijama:

- Jedan deo su neovlašćeno prodali, ali najveći deo rentiraju. Sporazumima im je gro toga na nezakonit način dat na upravljanje tokom devedesetih. Znamo da su neka preduzeća i društva već tužila SSSS jer neosnovano koristi državnu imovinu i dobro su prošla. Recimo, radnici "Železnica" zbog zgrade u Ulici Miloša Pocerca, u Beogradu, ili KUD "Jedinstvo" zbog zgrade u Cetinjskoj 3.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gundra

    17. februar 2014 | 03:27

    Zasto sindikati ne pomognu radnicima? Radnici fabrike vagona u kraljevu strajkuju vec sedam dana, i niko im se vise i ne obraca! Sindikati cute, vd ministar salje ultimatume, a Vucko se nije ni javio! Izgleda da nema para za sve! Platili glasove radnika epsa!

  • Lesa990

    17. februar 2014 | 01:22

    Najveći lopovi u državi.. Kad vuk glumi jagnje..

  • raspad sistema

    17. februar 2014 | 10:46

    Duvaj radnicka klaso u pishtaljke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA