Umetnici - bežite iz zemlje!

Milan Bosnić, akademski umetnik, mladim umetnicima poručuje da napuste Srbiju, da upišu fakutet u inostranstvu ili postdiplomske studije i da kroz drugačiji sistem prođu ceo krug školovanja, nakon čega sami mogu da odluče da li treba da se vrate ovde ili ne

  • 1
Umetnost Alekse Mid Foto: alexameade.com

Većina građana Srbije svakodnevno se suočava sa brojnim materijalnim problemima što povlači pitanje da li je neophodno da i ono malo što bi moglo da ih usreći, u čemu bi mogli da uživaju, mora da se završi upravo pričom o nedostatku novca koji naročito fali kulturi i umetnicima.

Sadržaji koji se tiču likovne scene ne manjkaju, svaki dan se otvori po nekoliko izložbi, ali koliko se zaista pažnje obraća na sama dela, a koliko na "nemam" ili "jadni mi (umetnici)". Na ta pitanja odgovor su Tanjugu dali akademski umetnici Milan Bosnić i Milica Milićević koji čine umetnički par diSTRUKTURA.

Bosnić kaže da su kreativne i konstruktivne razgovore sa sobom odneli svi oni koji su otišli iz zemlje u poslednjih 25 godina.

 

-  Malodušnost koja vlada među umetnicima je u velikoj meri neopravdana - smatra on i ocenjuje da je populacija koja je ostala u zemlji u stvari ona slabija i mladi ljudi ovde nemaju dobre primere od kojih bi učili.

On je kazao da se sve pretvorilo u bitku za preživljavanje. "Ne znam zašto mladi napuštaju kulturu. Love nema pa nema, lovu zaradi neko ko ima ideju, energiju, viziju i ne verujem da neko može bolje da prođe ako, na primer, prodaje džempere ili cipele", smatra Bosnić.

U isto vreme Milićević veruje da situacija u zemlji treba da se razume, ali i da je tačno da umetnici "kukaju" i da to utiče na samu umetnost. Ona je dodala da je važnije pitanje kako se vratiti pozitivnom stvaranju i kako izaći iz negativnih priča koje nas okružuju čime bi autori sačuvali i sebe i svoju umetnost.

Oni mladim umetnicima poručuju da napuste Srbiju, da upišu fakutet u inostranstvu ili postdiplomske studije i da kroz drugačiji sistem prođu ceo krug školovanja, nakon čega sami mogu da odluče da li treba da se vrate ovde ili ne.

DiSTRUKTURA mladima preporučuje i da uzmu malo više učešća u socijalnom angažmanu kroz kulturu. "Oni bi trebali da se uključe u rad neke od galerija ili nevladine organizacije, a ako nemaju gde, mogu sami da naprave svoju nevladinu organizaciju" poručuje Bosnić.

On objašnjava da se sa tim često susreću u inostranstvu, gde mnogo vremena provode na izložbama i gostovanjima i gde skoro da ne poznaju aktivnijeg umetnika koji nema i svoju nevladinu organizaciju. Milićević je dodala da su to česte umetničke inicijative koje su u stvari umetnička udruživanja čime se olakšava proboj umetnika na kulturnoj sceni.

Oni su, međutim, rekli i da je kriza je u celom svetu, ne mislići na ekonomsku, već na krizu sistema i društva.

- Poplava je glupavih priča, svako mora da preuzme odgovornost za sebe, a mi to radimo kroz delovanje u inostranstvu -  kaže Bosnić. On je dodao da je Srbija mala sredina u kojoj je sužena umetnička scena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • **eu**

    17. februar 2014 | 11:02

    Evo ja cu da udomim jednu umetnicu. Uslov, max 30 god starosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA