4

IZBORI: Čuvarima kutija 280 miliona dinara!

Računica pokazuje da će dežurati oko 17.000 predsednika i zamenika koji će zaraditi oko 42 miliona dinara. Svako mesto mora imati još najmanje četiri kontrolora u stalnom sastavu komisije koji će ukupno dobiti oko 50 miliona dinara

Lokalni izbori, Voždovac, prebrojavanje glasova
Foto: Ilustracija / Tanjug/Sava Radovanović

Na oko 8.500 biračkih mesta na predstojećim izborima  biće raspoređeno oko 180.000 stranačkih posmatrača, koji će za dežurstva pored kutija dobiti dnevnice od 1.500 i 2.500 dinara, što će budžet koštati oko 280 miliona dinara.

Dnevnice predsednika komisija na biračkim mestima i njegovog zamenika, prema odluci RIK, iznosiće 2.500 dinara. Ostali članovi mogu da računaju na hiljadu i po dinara, što je 500 dinara manje u odnosu na prethodne izbore, objavile su “Večernje novosti”.

Računica pokazuje da će dežurati oko 17.000 predsednika i zamenika koji će zaraditi oko 42 miliona dinara. Svako mesto mora imati još najmanje četiri kontrolora u stalnom sastavu komisije koji će ukupno dobiti oko 50 miliona dinara.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Sve izborne liste imaju pravo da pošalju još po dva člana u prošireni sastav odbora. Pod pretpostavkom da na glasačkom listiću bude 15 stranaka i koalicija i da svaka delegira bar po još jednog posmatrača, državu će to koštati oko 190 miliona dinara.

Predsednik RIK Dejan Đurđević objašnjava za „Novosti“ da su dnevnice smanjene u skladu sa merama štednje:

I kontrolori u inostranstvu sada će dobijati po pet evra manje, tačnije 15 i 20 evra. Država više ne plaća prevoz onima koji nadgledaju glasanje dijaspore.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Izbori, Plaćanje, Posmatrači
Popularni komentari
 • M
  Milos Jankovic

  Pa sve to nije vazno koliko kosta. Vucic i njegovi mora da osvoje ove izbore , kako bi imali apsolutnu vlast u naredne cetiri godine , kao da je do sada nisu imali. Ispade da su SNS i SPS bili u opoziciji. Koliko kostaju izbori. Pa toliko da su mogli da isplate zaostale plate svim radnicima koji trenutno strajkuju sirom Srbije. Ali ko sisa radnike i njihove porodice. Vazno je da Politicari zadrze svoje fotelje( u ovom slucaju Vucic i njegovi). I jos je vaznije da mi nista ne vidimo od toga, nego istima damo 40% glasova. Pa se pitam ko je ovde glup i ko koga vara Ajde narode navali svi da glasamo za buduce foteljase, Nama nista ne treba , jer ne vidimo dalje od svog nosa. Ispade da je ona stara pripovedka o glavi secera nesto sto nismo ili ucili , ili ne citali, ili nismo nista razumeli. Volim te Srbijo

 • a
  ap0calypto

  kako drugacije legalno dobijatipare iz inostranstva i ne placati porez. kako drugacije da se operu pare. pa eto ga odgovor

 • N
  Np

  Eto To je sica za Vucica da bi vladao Diktatorski da potrosi sav taj novac za izbore a nudzeno mu mesto da formira vladu !!!! Toliko misli za svoj narod i Srbiju !!!

foto dana

video dana