2

DNEVNICE: Čuvarima glasačkih kutija 280 miliona!

Na oko 8.500 biračkih mesta biće raspoređeno oko 180.000 stranačkih posmatrača, koji će za dežurstva pored kutija dobiti dnevnice od 1.500 i 2.500 dinara, što je 500 dinara manje u odnosu na prethodne izbore

Na oko 8.500 biračkih mesta biće raspoređeno oko 180.000 stranačkih posmatrača, koji će za dežurstva pored kutija dobiti dnevnice od 1.500 i 2.500 dinara.

Prema pisanju Večernjih novosti, dnevnice predsednika komisija na biračkim mestima i njegovog zamenika, prema odluci RIK, iznosiće 2.500 dinara. Ostali članovi mogu da računaju na hiljadu i po dinara, što je 500 dinara manje u odnosu na prethodne izbore.

Računica pokazuje da će dežurati oko 17.000 predsednika i zamenika koji će zaraditi oko 42 miliona dinara. Svako mesto mora imati još najmanje četiri kontrolora u stalnom sastavu komisije koji će ukupno dobiti oko 50 miliona dinara.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sve izborne liste imaju pravo da pošalju još po dva člana u prošireni sastav odbora. Pod pretpostavkom da na glasačkom listiću bude 15 stranaka i koalicija i da svaka delegira bar po još jednog posmatrača, državu će to koštati oko 190 miliona dinara.

Inače, osim ovih troškova, treba dodati i naknadu za članove RIK, po dve hiljade dinara za opremanje svakog biračkog mesta, po 1.500 za prevoz izbornog materijala... Obaveštavanje svakog birača košta 4,3 dinara po pozivu.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Glasanje, Izbori 2014, RIK

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • S
    Sreten Ranđelović

    Ljudi u Srbiji umiru zbog gladi i slabe zdravstvene zaštite, a političke stranke i ceo politički vrh Srbije, rasipa velike milione iz Budžeta Srbije, odnosno novac, koji je sakupljen od poreskih obaveznika. Pravi apsurd, koji ne postoji u EU, niti u Državanjau okruženju.

  • Z
    Zapitana

    Uopšte mi nije jasno zbog čega se iz budžeta plaćaju dnevnice stranačkim predstavnicima pored izbornih kutija? Zar stranke ne dobijaju novac za izbore? Neka sami plate svoje kolege a ne gradjani Srbije!!!