2

DNEVNICE: Čuvarima glasačkih kutija 280 miliona!

Na oko 8.500 biračkih mesta biće raspoređeno oko 180.000 stranačkih posmatrača, koji će za dežurstva pored kutija dobiti dnevnice od 1.500 i 2.500 dinara, što je 500 dinara manje u odnosu na prethodne izbore

Na oko 8.500 biračkih mesta biće raspoređeno oko 180.000 stranačkih posmatrača, koji će za dežurstva pored kutija dobiti dnevnice od 1.500 i 2.500 dinara.

Prema pisanju Večernjih novosti, dnevnice predsednika komisija na biračkim mestima i njegovog zamenika, prema odluci RIK, iznosiće 2.500 dinara. Ostali članovi mogu da računaju na hiljadu i po dinara, što je 500 dinara manje u odnosu na prethodne izbore.

Računica pokazuje da će dežurati oko 17.000 predsednika i zamenika koji će zaraditi oko 42 miliona dinara. Svako mesto mora imati još najmanje četiri kontrolora u stalnom sastavu komisije koji će ukupno dobiti oko 50 miliona dinara.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sve izborne liste imaju pravo da pošalju još po dva člana u prošireni sastav odbora. Pod pretpostavkom da na glasačkom listiću bude 15 stranaka i koalicija i da svaka delegira bar po još jednog posmatrača, državu će to koštati oko 190 miliona dinara.

Inače, osim ovih troškova, treba dodati i naknadu za članove RIK, po dve hiljade dinara za opremanje svakog biračkog mesta, po 1.500 za prevoz izbornog materijala... Obaveštavanje svakog birača košta 4,3 dinara po pozivu.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Glasanje, Izbori 2014, RIK
Najnoviji komentari
  • S
    Sreten Ranđelović

    Ljudi u Srbiji umiru zbog gladi i slabe zdravstvene zaštite, a političke stranke i ceo politički vrh Srbije, rasipa velike milione iz Budžeta Srbije, odnosno novac, koji je sakupljen od poreskih obaveznika. Pravi apsurd, koji ne postoji u EU, niti u Državanjau okruženju.

  • Z
    Zapitana

    Uopšte mi nije jasno zbog čega se iz budžeta plaćaju dnevnice stranačkim predstavnicima pored izbornih kutija? Zar stranke ne dobijaju novac za izbore? Neka sami plate svoje kolege a ne gradjani Srbije!!!